Двоє шведських велосипедистів-аматорів, Валентин Лазор та Сем Калара, більше двох років планували свою навколосвітню подорож, проте встигли проїхати лише близько 2000 км. На початку лютого вони виїхали зі Стокгольма, плануючи об’їхати усю планету впродовж чотирьох років, але уже в середині березня застрягли у Львові через карантин.

Про це пише "7 днів".

Сем і Валентин уже три тижні живуть у Львові, очікуючи відкриття кордонів, хоча ніхто не знає, коли це трапиться.На початку лютого хлопці вирушили з рідного Стокгольма до Естонії. Потім проїхали усю Латвію, Литву, перетнули російський Калінінград та велосипедами заїхали до Польщі. Тут почалися перші дива.

Зважаючи, що вони переважно крутили педалі і не стежили за новинами, для мандрівників стало справжнім потрясінням, коли у Польщі вони побачили людей у масках, які масово виносили продукти з магазинів.

"Коли ми виїжджали з дому якоїсь інформації про коронавірус, епідемію взагалі не було. І увесь час ми не були надто в контакті з людьми. Ми їздили віддаленими дорогами і час від часу могли когось побачити. Всю серйозність пандемії ми помітили, коли були у Польщі. Там ми дізналися про ймовірність закриття кордонів і одразу ж рушили в бік України", – розповів мандрівник Валентин Лазор.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

До України мандрівникам вдалося заїхати вночі 15 березня, за дві години до закриття кордонів. У ту ніч їм довелося ночували під відкритим небом у полі біля Червонограда.

фото: The Mighty Ride (Фейсбук)
фото: The Mighty Ride (Фейсбук)

Вранці 16 березня Валентин та Сем вирушили до Львова. Вони планували провести тут чотири дні і поїхати далі до Угорщини. Але через пандемію та посилені карантинні заходи Угорщина також закрила усі свої кордони для іноземців. Тож шведські мандрівники були змушені залишилися у Львові.

"Після України в нас була запланована Угорщина, потім Балкани, Туреччина, Кавказ, Іран, Середня Азія, Китай, Австралія, Нова Зеландія, країни Африки: від Південно-Африканської Республіки до Єгипту, також планували побувати у Південній та Північній Америці і потім через Іспанію повернутися додому, до Швеції", – розповіли про свої плани Валентин та Сем.

Заради такої мандрівки чоловіки звільнилися з роботи, адже вони порахували: щоб проїхати на велосипедах 70 запланованих ними країн, їм знадобиться приблизно 4 роки. 34-річний Валентин Лазор працював кадровим директором у мережі продуктових магазинів, а 31-річний Сем Калара був економістом-аналітиком у міжнародній компанії. Обоє вони – шведи у першому поколінні, батьки Валентина емігрували до Швеції з Угорщини, а Семові – з Австралії.

фото: The Mighty Ride (Фейсбук)
фото: The Mighty Ride (Фейсбук)

Наважитися на навколосвітню подорож хлопцям допомогла її благодійна мета. Під час подорожі вони збирають гроші для міжнародного благодійного фонду «SOS Дитячі містечка», що працює у 136 країнах світу, в тому числі, і в Україні. Пожертви відбуваються таким чином: коли хлопці проїжджають 1000 км, люди, які підписалися бути благодійниками, скидають певну суму грошей на рахунок фонду. Крім того, Валентин і Сем ведуть онлайн-щоденник своєї мандрівки в Instagram та Facebook, де закликають читачів робити пожертви для дітей.

Вже три тижні шведи перебувають у Львові, орендують квартиру та дотримуються усіх правил карантину і без потреби не виходять з дому. Насправді вони раді, що карантин зупинив їх саме в Україні, адже тут не так дорого як в Європі. На життя їм вистачає лише кілька євро на день.

"Багато наших знайомих, теж велосипедистів, зараз втратили свободу пересування, а для нас це найгірше, що могло статися. Ми чекаємо 24 квітня і сподіваємося, що карантин тоді закінчиться, а також, що Угорщина відкриє кордон, аби ми могли продовжити мандрівку" – сказав Валентин Лазор.

Якщо ж карантин затягнеться, тоді мандрівники планують звертатися до посольства Швеції, аби їх відправили додому.

"Найгірше для нас зараз припинити навколосвітню подорож і повернутися додому. Але навіть, якщо так станеться, ми потім знову все почнемо спочатку", – додали на останок Валентин Лазор та Сем Калара.

фото: The Mighty Ride (Фейсбук)
фото: The Mighty Ride (Фейсбук)

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Туристи зможуть відновити подорожі по світу, скасовані через карантин, названо дату

Як повідомляє портал «Знай.uа» Коронавірус загнав знаменитого мандрівника в ліс на вірну загибель

Також «Знай.uа» писав, що Мандрівник Комаров розкрив секрет міцності Великої Китайської стіни та потрапив на грандіозний парад