Вербний тиждень починається для православних християн на шостий тиждень Великого посту. Завершується він великим святом - Вербною неділею. Дата, на яку припаде Вербна неділя, цілком і повністю залежить від святкування Великодня. Цього року це – 12 квітня.

Звідки це свято

За євангельськими переказами, у цей день Ісус завітав до Єрусалиму. Мешканці міста вітали Месію, який замість традиційного коня обрав для тріумфального в’їзду віслюка, вигуками «Осанна!» та кидаючи на дорогу гілки пальм.

Святом цей день став давно, щонайменше, з 3 століття нашої ери. Спочатку його називали Квітною неділею, але з часом стало Вербною неділею – у наших краях пальм ніколи не було, проте у цей час на вербах починають розпускатися перші котики.

Традиції свята

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Як і у багатьох інших випадках, у цього церковного свята в Україні з’явилися свої народні традиції.

У храмах цього дня тривають особливі богослужіння – віряни мають принести із собою гілочку верби, яку потім освятять. Кожний має простояти до кінця служби, тримаючи у руці запалену свічку.

Гілочки верби, що розпускаються, символізують силу життя та його перемогу над смертю. Коли гілочка засихає, її не викидають, а спалюють.

Чого не можна робити

Вербові гілочки – головний атрибут свята. Щодо них діяли свої заборони – не можна було зрізати гілочку з дерева, що росте біля кладовища, або з верби із дуплом.

Також не можна було братися цього дня до роботи – на Вербну неділю святкували та веселилися.

Нагадаємо, похмура середовище зіпсує харків'янам настрій 8 квітня.

Як повідомляв Знай. ua, синоптик здивувала неоднозначним прогнозом погоди на 8 квітня для всієї України.

Також Знай. ua писав, що тепло увірветься в Київ 8 квітня, але карантин внесе свої корективи.