У липні 2023 року споживча інфляція у річному обчисленні й надалі уповільнювалася – до 11,3% із 12,8% у червні. Водночас уповільнилося зростання цін на низку продуктів. На що сподіватись українцям далі, повідомляє Національний банк.

Завдяки розширенню пропозиції в Україні пригальмував зростання цін на курячі яйця та овочі. Водночас спостерігалося зниження цін на борошно та крупи. Також повільнішими темпами подорожчала олія, при тому, що зовнішні ціни зростали.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

У Нацбанку наголошують, що знизилися темпи зростання цін і на молочну продукцію. Це зумовлено зменшенням світових цін, і навіть стриманим попитом у країні. Рибні продукти, шоколад, кава, соки, сухофрукти, безалкогольні напої та прянощі - також зменшили темпи подорожчання.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Втім, не все так оптимістично. Наприклад, м'ясо та фрукти дорожчали у липні швидшими темпами.

Що буде з цінами далі?

У Нацбанку очікують, що споживча інфляція продовжить сповільнюватися, а отже надалі стрімкого зростання цін на продукти не повинно бути.

"Інфляція і надалі уповільнюватиметься, водночас загроза посилення інфляційного тиску зберігається насамперед через високі ризики безпеки, а також руйнування, пов'язані з війною", - прогнозує НБУ.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, в Україні прогнозують зростання цін на продукти через європейські норми: що чекає на споживачів.

Також наш портал інформував, ціни злетіли до 120 гривень: українцям показали вартість абрикосів у супермаркетах та назвали причину подорожчання.

Крім того, ми писали, доведеться полюбити чай: супермаркети "порадували" поціновувачів кави.