Весна зустрічає нас не лише теплом та приємною зеленню рослин, навесні прокидаються усі комахи, і особливо небезпечними серед них як і для людей, так і для тварин, є кліщі.

Ветеринарний лікар Едуард Котляров розповів журналісту УНН, як уберегти тварин та, що робити у разі укусу кліщем.

"Для того, щоб уберегти тварин потрібно проводити профілактичну обробку, але важливо зазначити, що профілактичні обробки мають проводитися весь рік, не в залежності від сезону кліщів, адже вони є і не в сезон", — розповів Котляров.

Пес на прогулянці. Фото: Youtube
Пес на прогулянці. Фото: Youtube

Ветлікар розповів про те, що профілактичні обробки існують в різних формах: таблетки, краплі, нашийники, спреї.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

"Бажано використовувати дві різні форми, наприклад, комбінувати краплі з нашийником, або спрей з таблетками. Також потрібно дотримуватися термінів, які вказані на препаратах", — сказав Котляров.

Окрім того, ветеринарний лікар зазначив, що у разі укусу собаки чи кота не потрібно витрачати час, та намагатися витягти кліща самому, потрібно звернутися у ветклініку.

"Коли кліщ вкусив найкращим варіантом буде звернутися в клініку для того, щоб його видалили, якщо самостійно немає навички це робити. І щоб лікар зібрав інформацію про те чим й коли була оброблена тварина, провів огляд й зрозумів чи є ризики того, що тварина може чимось захворіти", — зазначив Котляров.

Котик, скріншот: YouTube
Котик, скріншот: YouTube

Лікар також розповів про те, чому кліщі становлять таку небезпеку для тваринок.

"Найпопулярніша” хвороба у нас — це бабезіоз (piroplasmosis). Це найпростіші паразити, які передаються зі слиною кліща у кров, а потім паразитують в еритроцитах крові собаки. У більшості випадків за відсутності лікування — це призводить до летального результату", — розповів Котляров.

Нагадаємо, шиплять, плюються і притискають вуха: ніколи не робіть цього з котом у хвилини обстрілів

Раніше ми писали про те, чому власникам кішок варто розмовляти з вихованцем: експерти розповіли про несподівану користь

Також портал Знай.ua писав про те, що любов пухнастиків не купиш: чому одних людей коти приймають, а інших – ні