Картопля завжди була популярним продуктом серед споживачів, хоча її користь заперечують багато дієтологів та експертів. Вся справа в якості самого коренеплоду і надмірній кількості.

Часто буває, що картопля проростає і по суті вже не придатна для приготування, але нікого це не зупиняє. Господині просто обривають паростки. Це груба помилка, яка мало того, що не принесе користі, то може ще й нашкодити здоров'ю.

Картопля, скріншот: YouTube
Картопля, скріншот: YouTube

Чим небезпечна проросла картопля

У картоплі міститься токсична речовина – соланін. Кожні 100 г містять від 2 до 10 мг цієї речовини, яка може завдати шкоди вашому здоров'ю. Той коренеплід, що довго лежав у підвалі чи льоху і пустив паростки, містить велику кількість соланіну.

Найбільша концентрація цієї речовини спостерігається безпосередньо в шкірці та в паростках.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Якщо людина отруїться соланіном, вона відчує неприємні симптоми - млявість, головний біль і навіть блювання. Це може статися в тому випадку, якщо з'їсти 1-2 кілограми картоплі, що проросла зі шкіркою.

Отруєння, фото: radiotrek.rv.ua
Отруєння, фото: radiotrek.rv.ua

Чи можна їсти таку картоплю

Вода не змиє небезпечну речовину з картоплі, але якщо при очищенні добре зрізати товсту шкірку, її можна вживати. Це допоможе знизити концентрацію токсинів. Варто зазначити, що користі така картопля не принесе.

Раніше ми писали, додасте собі проблем: чому окріп не можна виливати в раковину

Також портал Знай.ua писав, 3 способи позбутися неприємного запаху взуття: це настільки просто, що ви здивуєтеся