Цього дня необхідно згадати всіх померлих рідних, а ритуальний плач має оголосити всю округу. Інші назви свята: "Мартірій", "Маркіан", "Анастасія".

У минулі часи помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною. Наші пращури вважали, що природа страждає, тому підтримували її церемоніальними плачами. Під час них вони згадували близьких та рідних. Тому їх і назвали Дідівськими плачами. Обов'язково треба сьогодні вдатися до могили родичів. Якщо цього не зробити, то душа може сама прийти до дому і принести смерть. Жінкам треба прибирати березовими віниками, а чоловіками – дубовими. Часто додавали інші трави, вважалося, що вони зможуть захистити могилу від руйнувань. Коли прибиратимете, обов'язково запаліть церковні свічки. Їх має бути стільки, скільки тих, хто спочиває в могилах. Так ви покажете рідним, що пам'ятаєте їх та шануєте.

Могила, Сегодня
Могила, Сегодня

Після походу на цвинтар прийнято накривати стіл. На ньому обов'язково має бути поминальний пиріг з капустою. Спиртне не п'ють, замінюють його компотом із сухофруктів. А також ставлять страви, які подобалися покійним. Кожен присутній має взяти шматок пирога і сказати: «Царство Небесне рабові Божому (ім'я померлого). Нехай спочиває зі світом».

Потребуючим слід принести їжу, а безпритульним дозволяють переночувати в будинку. Часто приймають дітей, які лишилися без родичів. Зараз багато з цього важко зробити. Тому можете просто подати милостиню, відвідати дитячий притулок, принести подарунки та смакоти. Якщо знаєте, що хтось голодує, можете просто нагодувати його досхочу.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Народні прикмети на 7 листопада

Але все ж таки головна традиція цього дня – лити сльози. Спочатку плакали дівчата, згадували добре про покійників, потім уже старші жінки, а потім хлопці та чоловіки. Але в жодному разі не плачте в подушку. Вона вбере прикрощі і нагородить сплячого кошмарами та мігренями. Спершу слід згадувати кревних рідних, а потім уже інших родичів. Далі згадують прийомних дітей та батьків, друзів. Але сусідів та приятелів оплакувати не варто, то ви тільки потурбуєте душі.

Ще, якщо ви встанете рано вранці і запалите церковну свічку, можете попросити померлих родичів допомогти порадою. Тоді наступного дня прийде вирішення вашої проблеми.

Кладовище: скрін з DailyStar
Кладовище: скрін з DailyStar

7 листопада представникам торгівлі не слід їсти хліб. В іншому випадку справа (тобто бізнес) може покотитися під укіс і тоді доведеться "останні крихти доїдати". Торговцям зерном 7 листопада не варто переїжджати на нове місце. В іншому випадку можна злякати удачу, говорили в народі.

Нагадаємо, що продуктові набори видаватимуть по-новому: які зміни вніс Кабмін.