Під зиму на грядках можна висадити не лише цибулю та часник, а й посіяти інші овочеві культури. Досвідчені городники пояснили, як це правильно зробити й для яких рослин такий посів підходить.

Дуже важливим є наступна умова - починати підзимовий посів потрібно при стабілізації температури на рівні нульової позначки термометра. Зазвичай, це період перших ранкових заморозків.

Тому поспішати з посівом не варто. У випадку, якщо ґрунт підмерзне, а потім розмерзнеться, це може спровокувати проростання насіння, а відповідно і його загибель.

Грядки часнику, кадр з відео
Грядки часнику, кадр з відео

Як правильно висівати насіння на зиму

Слід пам'ятати, що норму насіння для підзимових посівів збільшують на 25-50% порівняно з весняними. А на легких ґрунтах насіння потрібно заробляти на 0,5 см глибше звичайного. Дуже важливо пам'ятати, що у жодному разі висіяне під зиму не поливають! Водночас обов’язково проводять мульчування.

Популярні новини зараз
Київстар змінює тарифи з 29 жовтня: що чекає на абонентів "Не будь слабаком...": батько найняв повію для 13-річного сина, хлопчик знайшов вихід Лише 1 з 25 хоче йти у бій: експерт про результат силової мобілізації ухилянтів Від податкової не втечеш: безкоштовне поповнення карток заборонять
Показати ще

Які культури можна посіяти під зиму:

1. Морква. Любить пухкий ґрунт і не терпить не перепрілу органіку. Тому підживлену грядку можна буде використовувати під моркву тільки на 2-3-й рік.

При посіві, землю добре перекопують, вносять золу, мінеральні добрива або перегній (3-5 кг на квадратний метр). У випадку, якщо ґрунт важкий, додають пісок, якщо кислий — вапно або доломітове борошно. Коли земля осяде і настануть низькі стійкі температури - висівають моркву. Її попередниками можуть бути огірки, картопля, цибуля, капуста.

Морква, скріншот: YouTube
Морква, скріншот: YouTube

2. Петрушка. При її висіванні формують міжряддя 20-25 см. Врахуйте, що при цьому глибина загортання насіння може коливатися від 1 до 1,5 см.

3. Кріп. Сіють на глибину 2,5 см, залишаючи відстань між рядами 20 см. Небажано садити його після таких культур, як кінза, морква, кмин, фенхель. Водночас годяться грядки після огірків, капусти, картоплі, кабачків.

петрушка, фото Pxhere
петрушка, фото Pxhere

Нагадаємо, питимемо несолодку каву і чай? Виробники цукру зіткнулися з проблемами

Як повідомляв "Знай.ua", про смажені страви доведеться забути: ціна на соняшникову олію викреслить їх з меню

Також "Знай.ua" писав, як виплачуватимуть пенсії у майбутньому: у ПФУ повідомили про зміни