Останній тиждень видався багатим на інфоприводи, і як не дивно, одним із них стали цінники на яйця. Українцям розповіли, коли зникне дефіцит, а цінники повернуться до норми.

На це запитання відповіли у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Протягом усього цього року динаміка цін на яйця показує великі коливання, і в Мінагрополітики вирішили пояснити українцям, у зв'язку з чим це сталося, і чого очікувати найближчим часом.

Яйця. Фото: скриншот з відео
Яйця. Фото: скриншот з відео

Ще у січні-лютому місяці вартість яєць була в районі 35 гривень за десяток. Після цього почалася війна, і на превеликий подив, ціни на них впали нижче за собівартість - 16-17 гривень, після чого до середини літа знову вирівнялася і залишалася на рівні 25-26 гривень.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Вересень раптово все змінив, і вони почали різко дорожчати. Дійшло аж до того, що вартість десятка була на третину вищою, ніж до війни.

Супермаркет, фото: Знай.ua
Супермаркет, фото: Знай.ua

По-перше, на це вплинула сезонність, це відбувається щороку і нічого зробити з цим не можна. А друга причина для нас трохи новинка. Через бойові дії було скорочено виробництво цілої низки підприємств у зонах, які або під окупацією, або ж близькі до поля бою.

Третьою причиною стало різке зниження ціни влітку, що для них є досить незвичайним. В Україні різко скоротилося поголів'я курей, яке поки що не відновилося у необхідній кількості. Також, в умовах війни було частково припинено інкубацію яйця для отримання молодняку ​​птиці.

"Через військові дії, знищення птахівницьких комплексів, проблеми з логістикою різко скоротилося поголів'я курей і виробництво в цілому. Виробники яєць змушені були продавати продукцію нижче за собівартість. З вересня відновився сезонний споживчий попит, але кількість поголів'я в областях, в яких традиційно вирощують яєчні. кури, ще не відновлено, на це знадобиться щонайменше два-три місяці. У результаті на ринку пропозиція яєць знизилася, що спровокувало стрибок цін", – пояснив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Яйця курячі. Фото: скриншот з відео
Яйця курячі. Фото: скриншот з відео

Нагадаємо, що не їжте це, якщо не хочете каміння у нирках: які продукти покладуть вас до лікарні дуже швидко

Раніше повідомлялося, що експерт зробив прогноз курсу долара на жовтень 2022 року: як війна впливає на валютний ринок

Також побалувати себе випічкою влетить у копійчину: в Україні продовжує дорожчати борошно