Саме в осінній період, зокрема, у вересні, садівникам час приділити особливу увагу виноградним насадженням. Основним завданням по догляду за виноградом у цей час є допомога лозі визріти.

Як зазначають досвідчені садівники, важливо, щоб до настання морозів лоза винограду визріла та підготувалася до зими. Про це пише "Агротренд".

У протилежному випадку лоза не закладе поживні речовини і є велика ймовірність, що вона вимерзне взимку, або не дасть врожаю у наступному році. Виконання наступних рекомендацій стане запорукою отримання хорошого врожаю вже наступного року.

Скрін, відео YouTube виноград
Скрін, відео YouTube виноград

Обов'язкові роботи по догляду за виноградом у вересні:

  1. Вчасний збір грон винограду - добре впливає на визрівання його лози. Якщо лози у вересні ще трав'янисті, а врожаю недостиглого багато, то необхідно зняти 3-5 грон, для кращого визрівання лози.
  2. Видалення всіх точок росту з метою стимуляції визрівання лози. Йдеться про всі ті пасинки, що ростуть і ті, пасинки першого порядку, що прищипувалися над першим листком. У результаті повинно залишитися: лоза і листочок біля бруньки, а також у верхній частині 2-3 шт. пасинків першого порядку без точки росту. Ці роботи проводили лише на тих лозах, які вже починають визрівати.
  3. Підживлення для швидкого визрівання трав'янистої лози. З цією метою добре використовувати калій – обробляти по листю, а ягоду прикрити.
  4. Захист від хвороб - хворе листя вирізати, а решту обробити.
  5. Полив має бути мінімальний. А якщо велика посуха - 1-2 відра під кущ.
  6. Догляд за прививками. У цей період потрібно зняти обмотки на прививках, які сильно ростуть, щоб не було перетяжки лози. А також варто обробити калієм. При необхідності вирізати частину врожаю

Виноград. Фото: скриншот Youtube
Виноград. Фото: скриншот Youtube

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Нагадаємо, про салати восени можна й не думати: цінники на огірки й помідори знову змінилися

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз