Всі українці з жахом спостерігають невтішну картину - ціни на найелементарніші продукти зростають як на дріжджах, і багато факторів говорять про те, що взимку ситуація буде ще гіршою. Експерт поділився своїм прогнозом.

Головна причина сильного подорожчання – це окупація росією територій, де вирощували сільськогосподарську продукцію. Війна та блокада українських портів спричинила дефіцит продуктів у світі та зростання цін на ринках, а ще злетіли витрати на паливо, електроенергію, газ тощо.

Продукти у магазині, скріншот із відео
Продукти у магазині, скріншот із відео

Споживачі вже бачать наслідки війни, але якими будуть цінники у магазинах узимку? Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський відповів на це запитання.

Вже у листопаді українці відчують чергове подорожчання, незважаючи на сезонне зниження, стабілізацію цін, яка пов'язана із суттєвою пропозицією овочів та фруктів. Вони зростуть у ціні в середньому на 30-35%.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Ціни на овочі, скріншот з відео
Ціни на овочі, скріншот з відео

Оскільки в Україні є запаси зерна, то дефіциту не очікується. Незважаючи на це, ціни на хліб і борошно трохи підвищаться на 10-15% через обмеження експорту в найближчі місяці. Та ж історія очікується з олією та цукром – 15-20%.

Ціни на гречку та рис значною мірою залежать від імпорту, тому девальвація гривні може призвести до зростання цін на ці продукти на 20-25%.

Дефіцит молока та молочних продуктів узимку можливий через масовий забій худоби. Ціна злетить на 30–40%. З тих самих причин відповідно підскочать і ціни на м'ясо – приблизно на 30%.

Продаж м'яса. Фото: скрін youtube
Продаж м'яса. Фото: скрін youtube

Раніше ми писали про те, що в Україні різко похолодало до -1 та випав перший сніг, місцеві панікують: "Ми ще картоплю не викопали"

Як повідомляв Знай.ua, війна війною, а підвищення цін ніхто не скасовував: в Україні з початку року продукти подорожчали на 25%

Також портал Знай.ua писав, що підвищення цін не уникнути: в Україні спостерігається активний відтік валюти