Цього дня православна церква вшановує мученика Агафоніка. Інші назви свята: "Агафон", "Агафонів день", "Огуменник", "Потіхи дідька".

За повір'ям селян, ніч на Агафона відрізняється витівками лісовиків: "На Агафона лісовик з лісу в поле виходить, бігає по селах і селах, розкидає снопи по гумнах".

У наших пращурів було повір'я, що в цей день ходить нечисть, лісовик бігає від дому до хати і розкидає сіно, сміється, лякає людей. А ще намагаються різні міфічні істоти затягнути в гущавину мандрівника або вкрасти малюка у матері, що зазівалася. Овинник підпалює снопи, а чоловіки виходили стерегти своє добро. Вони одягали кожух навиворіт, міняли взуття з ноги на ногу, а кочергою окреслювали коло, в яке потім сідали.

Тож не забувайте стежити за своїм майном, щоб ніхто нічого не вкрав. А ось у ліс постарайтеся не ходити та постарайтеся не брати із собою дітей. Гриби чи прогулянки можуть і зачекати. Раптом наші предки все ж таки мали рацію. Вибирати вам, у що вірити.

А жінкам потрібно спекти пиріжки з різними начинками та розкласти у всіх кімнатах у будинку. Так ви задобрите Домового, він не тільки сам не шкодитиме, а й допоможе захиститися від нечисті.

Популярні новини зараз
Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам
Показати ще

Замикайте двері будинку, особливо якщо з вами живе молода дівчина чи дівчинка. Вважається, що Лісовик може ходити по домівках і вибирати собі красунь за дружину. Дівчину треба одягнути гірше, вимазати сажею обличчя, зробити пояс із будяка, а на голову покласти вінок з листям кропиви. Тоді він не вибере собі таку дивну та неакуратну дружину. Хоча краще взагалі не випускати дочок із дому. Лісовик може її і з дому вивести.

А ще є сьогодні ритуал, щоб злодій повернув вкрадене. Необхідно взяти черв'яка, який живе біля грибної ніжки і накапати на нього свічковим воском, ніби запечатуєте. Цю "друк" кладуть на поріг будинку і кажуть: "Охоронця запечатаного на порозі покладу, нажите від злодія захищу. Буде злодюжка ходити навколо з вкраденим у мене добром. Спати не зможе, совість його глине - моє добро хоче повернути, нікуди йому від мене не втекти".

А черв'яка потім розтопчіть.

Народні прикмети на 4 вересня