Щоб морква достояла у хорошому вигляді аж до весни, потрібно передусім її правильно зібрати та зберігати. Якщо правильно визначити час збору моркви, то урожай буде солодким і великим.

Оскільки, при +4 морква перестає рости, а як тільки починаються морози — плоди гниють, варто її зібрати до середини вересня. Загалом рекомендується встигнути зібрати врожай до тих пір, поки не настануть морози.

Водночас надто рано викопувати моркву теж не варто, адже опущений в підвал або льох урожай може почати гнити через різкий перепад температур. Мова йде про пізньостиглі сорти. В середньому, викопувати урожай потрібно вже після 110 днів від посадки.

Першою ознакою збору врожаю вважається жовте бадилля. Ранні сорти потрібно збирати вже в середині літа. Оптимальними місцями для зберігання овочів взимку є льох та підвал.

морква, скріншот з відео
морква, скріншот з відео

Популярні новини зараз
2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Для цього візьміть дерев'яний або пластиковий ящик і насипте в нього близько 2 см піску. Пісок можна замінити тирсою, лушпинням цибулі або мохом. Важливо, щоб наповнювач був сухим і чистим. Далі розподіліть моркву на однаковій відстані, не зсипаючи її в купу, а обережно розкладаючи одну навпроти одної. Викладайте шари, зверху засипте наповнювачем.

Також використовують наступний досить зручний спосіб. Викладіть моркву в чисті поліетиленові пакети, всередину киньте хвойну тирсу, випустіть повітря і зав'яжіть пакет.

В холодильнику моркву зберігають наступним чином. Промийте її ретельно або потріть губкою, позбавляючи від бруду. Викладіть на рушник і просушіть. Далі зріжте кінчики з обох сторін і почекайте, поки вони теж висохнуть. Викладіть овочі в поліетиленовий або вакуумний пакет, випустіть повітря і щільно зав'яжіть.

Важливо враховувати середню тривалість життя овочів:

  • 1 рік - в лушпинні цибулі, хвойній тирсі або ящиках з піском;
  • 5-8 місяців - в закритих сухих ящиках без наповнювача.
  • 2-4 місяці - в поліетиленових пакетах.
  • 1-2 місяці - в міській квартирі в холодильнику.

врожай моркви, скріншот з відео
врожай моркви, скріншот з відео

Нагадаємо, восени здорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз

Як повідомляв "Знай.ua", в Україні подешевшала низка овочів попри негативні прогнози: які продукти варто купити просто зараз

Також "Знай.ua" писав, посилка за 1 гривню: Нова пошта змінила тарифи, хто і коли може скористатися