Українців вже попередили, що зима 2022/2023 буде складною через проблемний опалювальний сезон.

Батареї грітимуть, але температура не підніметься вище за 18 градусів. Тому багато хто одразу ж кинувся шукати щось, що допоможе їм не замерзнути в сувору зиму.

А що ж краще: буржуйки чи грубки? З цим розбиралися в ефірі ранкового шоу "Сніданок з 1+1".

Батареї опалення, кадр з відео
Батареї опалення, кадр з відео

Сім'я Діани у Львові мешкає в одному із старих австрійських будинків, коли їх зводили, ще не було централізованого опалення. Тому всі квартири обладнані газовими пічками. І Діана пізнала всі переваги пічок перед звичайним опаленням. Але є одне важливе "але": у сучасну квартиру грубку не встановити. Це неможливо через те, що перекриття між поверхами просто не витримає ваги конструкції печі.

Популярні новини зараз
"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Сергій очолює Всеукраїнську гільдію пічників та вважає, що саме цегляна піч – найкращий варіант для обігріву саме приватного будинку. Під час нагрівання цегла накопичує тепло і після гасіння вогню вона поступово віддає тепло в повітря. Так можна зігріти навіть величезні кімнати.

Цегляна піч, фото: Знай.ua
Цегляна піч, фото: Знай.ua

Серед недоліків такого способу обігріву – великі габарити та "ненажерливість", адже за місяць така піч може "з'їсти" і кубометр дрів, а це до 2 тисяч гривень.

Однак саме на такі грубки зараз зріс попит майже втричі. Найдешевша цегляна піч під ключ цього року коштує щонайменше 30 тисяч гривень.

Набагато дешевше, але менш ефективною буде буржуйка. Це проста металева конструкція. Поки вона горить – є тепло, коли її загасили – вона тепло не віддає, бо метал швидко остигає.

Буржуйки теж заборонено встановлювати в багатоповерхівках, але в ній особливе сенсу мало, адже вночі ніхто не підкидатиме дрова.

При використанні буржуйки необхідно дотримуватися правил обережності.

Нагадаємо, що температура в будинках не дійде до 19, починається тотальне енергозбереження: українці дізналися про готовність до опалювального сезону .

Раніше ми повідомляли, що в Україні подорожчала комуналка: за що доведеться платити більше.