Наразі українців дуже лякають розмови про можливий підрив на Запорізькій АЕС, адже ніхто не хоче повторення трагедії Чорнобиля.

У будь-якому випадку, не можна просто сидіти та боятися. Потрібно точно знати, що робити у разі підриву станції росіянами, щоб не втрачати потім жодної хвилини.

Що потрібно робити, якщо на ЗАЕС таки станеться аварія, розповів учений-хімік та учасник реаліті Нового каналу "Пара на мільйон" Гліб Репіч.

Гліб Репіч, "Пара на мільйон", фото: пресслужба Нового каналу
Гліб Репіч, "Пара на мільйон", фото: пресслужба Нового каналу

"По-перше, підготуйтеся. Ті, що живуть неподалік станції, зберіть тривожну валізку, - попередив Гліб. - Покладіть одяг, що повністю закриває шкіру і волосся. Візьміть також змінний комплект і обов'язково купіть респіратор класу FFP3 - він захистить від вдихання радіоактивного пилу."

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати
Показати ще

Якщо на ЗАЕС станеться аварія:

1. Обов'язково увімкніть засоби зв'язку, слухайте та дотримуйтесь розпорядження ДСНС.

2. Зробіть запас їжі та води у щільно закритому контейнері усередині приміщення.

3. Залишайтеся в будинку чи укриттях. Зберіть усередині свійських тварин.

4. Щільно закрийте двері та вікна, закрийте вентиляційні отвори вологою тканиною. Пам'ятайте, що радіація розповсюджується за допомогою радіоактивного пилу. Пил – ваш ворог.

ЗАЕС
ЗАЕС

5. Робіть вологе прибирання кілька разів на добу, не забувайте митись і самі.

6. Якщо так сталося, що ви опинилися на вулиці і на вас потрапив радіоактивний пил, потрібно провести дезактивацію. Зніміть одяг та взуття, що контактували з навколишнім середовищем, та залиште за межами укриття. Вимийтеся з милом, особливо ретельно – відкриті ділянки шкіри та волосся.

7. Не приносьте в дім нічого з двору. Чи не вживайте їжу з вулиці.

8. На відкрите повітря виходити також не варто.

9. Придбайте дозиметр. Він допоможе зрозуміти, що річ чи продукти заражені радіоактивними речовинами.

10. Пройдіть йодну профілактику (тільки у разі вибуху, а не до нього) – випийте йодид калій (не йод з аптеки, він небезпечний). 125 мг – доза для дорослих, і вдвічі менша – для дітей.

Окупант на ЗАЕС, фото з вільних джерел
Окупант на ЗАЕС, фото з вільних джерел

Нагадаємо, що Руслан Бізяєв розповів, як ситуація навколо ЗАЕС впливає на наші внутрішньополітичні розклади.

Раніше ми повідомляли, що пропагандисти на росії наробили фейків про нібито втрати ВСУ, але тільки розсмішили українців: так і не навчилися.