В Україні вже успішно відсвяткували перші із трьох серпневих Спасів — Медовий, який відзначається 14 числа 2022 року.

Але зараз мова піде про другий важливий християнський день під назвою Преображення Господнє або Яблучний Спас, коли православні віруючі та греко-католики освячують літні дари природи у церквах, зокрема яблука, над якими читаються особливі молитви.

Церква, фото: Facebook
Церква, фото: Facebook

Українці також можуть звернутися до Бога за допомогою та прочитати молитву, щоб попросити всілякі блага.

***

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Господи Ісусе Христе, Боже наш, у світлі живий неприступному,
Сяйво сий слави Отчія і Образ іпостасі його!

Егда прийди виконання часів, ти за милосердя невимовне
до занепалого роду людському собі применшив єси, зрак раба прийняв єси, змирив єси собі, слухняний бисть навіть до смерті.

Обаче перш Хреста і вольния пристрасті Твоєї на горі Фаворитів
перетворився єси в Божественної слави Своєї перед святими твоїми учні і апостоли, мало приховавши плоті сприйняття, та егда тебе побачать распинаема, і смерті предаваема, зрозуміють убо страждання твоє вільне і Божество.

Дай же й нам усім, пречистыя Плоті Твоєї святкують Преображення, чистим серцем і нескверними уми взійти на Святу гору Твою, у селища святої слави Твоєї, идеже голос чистий святкуючих, глас несказаннаго радості, так тамо купно з ними лицем до лиця побачимо Славу Твою в невечернем дні Царства Твого, і з усіма святими, що від віку Тобі благоугодившими
прославимо Всесвяте Ім'я Твоє з безначальним твоїм Отцем і Пресвятим і Благим і Животворящим твоїм Духом нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

***

Церква, фото: Пцу Facebook
Церква, фото: Пцу Facebook

Раніше можна було погадати на першому яблуку, щоби загадати заповітне бажання. Для цього потрібно думати про щось добре і світло перед укусом. А хтось наділяв магічною силою останній шматочок яблука. Хоча люди готувалися і до того, що якщо перше яблуко виявилося кислим, тоді доводилося готуватися до труднощів, а навпаки — до радісних подій.

Українці щоразу при покупці трьох яблук у різних місцях вимовляли: "Як яблучко в будинок, так і гроші в будинок, сказано та зроблено" . Це робиться, щоб згодом отримати фінансове благополуччя, гроші та достаток.

Церква, фото: Facebook
Церква, фото: Facebook

Нагадаємо, Медовий, Яблучний та Горіховий Спас у 2022 році: коли відзначають, чи буде вихідний і що потрібно освятити у церкві.

Раніше ми повідомляли про Успенський пост 2022: календар харчування, основні правила і що не можна їсти в жодному разі.