Різдво Христове здавна вважалося в Україні одним із найбільших свят. А серед козаків вон обуло в особливій пошані. Як і з чим святкували народження Христа в козацькі часи, розповіли у виданні armyinform, посилаючись на дані зі «Щоденника» Якова Марковича – одного з найосвіченіших українців середини 18 століття, який захоплювався Гетьманщиною.

Найбільш пишним було святкування Різдва саме в Гетьманаті, у 18 столітті це був Батурин, а потім Глухів. Зранку 6 січня до столиці приїжджали всі тогочасні представники еліти: духовенство, генеральна старшина, полковники, урядники, старосвітське панство. Везли гетьману та один одному вишукані дарунки: чорну ікру (кав’яр), заморські смаколики, цукати, апельсини, вино, тростини, годинники, шовкові пояси й хустки і т.д.

Козак, фото: сайт президента України
Козак, фото: сайт президента України

До появи першої зірки на вечірньому небі нічого не їли, хіба що могли трохи перекусити. Потім ішли на богослужіння. З першою зіркою гуляли пишний бенкет – до тих пір, доки гості не починали валитися з ніг.

Не відмовляли собі козаки й у салютах та феєрверках. На забаву могли пустити ледь не половину пороху, заготованого на рік.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

На площах виступали співаки і музиканти з різноманітними інструментами.

Що подавали на стіл?

За багатим столом могло бути понад шість перемін страв. Деякі іноземні гості скаржилися, що не можуть так багато їсти.

У Святвечір готували традиційну кутю, інколи її заміняли калачами й булками з маком. З м’ясних страв полюбляли дичину: лосятину, оленину й м’ясо птахів – дрофи, куріпок і тетеревів. Делікатесом вважали молочних поросят, телят і козенят.

В кожній країні свої традиції на Різдво, bit.ua
В кожній країні свої традиції на Різдво, bit.ua

Вживали також різноманітні печені та смаженину з баранини, свинини та воловини. Їх подавали з тушкованою капустою і пшеничними кашами. Із закусок цінувалися привозні делікатеси – кав’яр, осетровий балик, солена білуга, міноги, голландські оселедці, турецькі оливки. З місцевої кухні – солоні гриби, в’ялені та копчені язики, шинку, ковбасу. З Французії та Німеччини везли паштети, соуси та різноманітні тверді сири.

Страва на Різдво
Страва на Різдво

Завершувався бенкет десертами і винами, зокрема й ігристими.

Однак за святкуваннями козаки не забували і про обов’язки – військове і політичне життя Гетьманщини на цей час не спинялося.

Нагадаємо, митрополит Епіфаній розповів, як позбутися гніву і брудного лихослів'я на прикладі Апостола Павла: "Зберігати чистими серця і уста..."

Як повідомляв Знай.uа, єдиний шлях до прощення гріхів: як і коли правильно читати молитву "Отче наш"

Також портал Знай.uа писав, що митрополит Епіфаній підказав, як правильно закінчити рік, щоб зробити крок у "нову" главу життя: "Подякуйте Богові за все..."