Ще 20 років тому було заведено святкували весілля з чималим розмахом. На таке свято запрошували 200, 300, а то й більше гостей. Звичайно розсадити всіх гостей було не просто, саме тому використовувати спеціальні намети.
Про цю традицію на своїй сторінці в фейсбук згадала полтавка Світлана Фільчак.
Однак, ще до установки такого велетенського намету, батькам молодих потрібно було добре продумати меню та свої витрати, аби кожен гість на весіллі був ситий та задоволений. Зазвичай весілля святкували влітку, або ж в кінці весни чи на початку осені. Адже зимове весілля додавало зайвого клопоту - доводилося ставити буржуйку в намет.

"От, скажімо, моя подруга Лєнка знайшла своє кохання у Києві, і Сергій одразу ж сказав – всьо, їду до твоїх батьків, женимося, чого його откладувати. Наївний. Свататися приїхав у листопаді. Батьки Лєнки вислухали молодого, дали благословення, але з оговоркою – свайбі бути, но влітку. Бо, на мінуточку, не послідні люди в посьолку, самі скрізь по свайбах ходили, мають тепер всіх, хто їх приглашав теж пригласити. Вже все пощитано – 120 душ. Що би накормити такий гуртечок треба різати двох свиней. Свині ще малі. Треба що б виросли. І вообще. У нас в посьолку восени і взимку женяться тільки по зальоту", - зазначила Світлана.

Організаційними моментами щодо весілля займалися батьки молодят. Навіть дату весілля обирали не молоді. Головним чином дата залежала від того, у який день буде вільний намет для весілля.

Весілля, фото з фейсбук
Весілля, фото з фейсбук

"Намет брали у стратегічному місці – у якійсь строго засекреченій військовій частині біля Миргорода і у строго засекреченого прапорщика, телефон якого передавали таємно рук в руки батьки наречених. Після сватання у домі майбутніх весільних батьків починався, власне, сам підготовчий процес. Кожні вихідні весільний батько жене самогонку, мати составляє з кумами мєню, їде в Хмельницький по ковьор на подарок, договорюються, хто буде пекти коровай і шишки, хто буде куховарити, помогать носить посуду і посуду мить. А ще треба договорицця про машини, відєо і фото. Накупить рушників, лєнточок, зробить ремонт у хаті помінять до свайби всі штори, покрасить забор", - зазначила вона.

Намет для самої події привозили всього за три дні до весілля, разом з родичами його починали встановлювати та прикрашати до весілля. Весілля зазвичай тривало щонайменше два дні, поки гості все не доїдять та не повипивають, аби воно не попропадало.

"А тоді в понеділок намет приберуть. На його місці – тільки витоптаний п’ятачок з пресованою травою. Всьо. Свято закінчилося, далі – сімейні будні. Батьки роздають борги, молоді в’ють власне гніздо. За пару років подаровані коври зі стін переїдуть на підлогу", - підсумувала вона.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Нагадаємо, український пенсіонер з пляшок збудував музей свого села: "Вміщує століття людських доль". У 2000 році чоловік вже відкрив музей

Також Знай писав, як жили українці 100 років тому: унікальні фото розкажуть про традиції та побут. Яким був побут, традиції та одяг століття тому

Раніше Знай повідомляв, як в Україні шукали собі пару на Петрівку: пісні, традиції та старовинні повір'я. Старовинні традиції та обряди