Однією з складових рис Радянського Союзу звичайно була черга. Люди змушені були стояти в черзі за всім, що тільки могло продаватися. Це стосувалося, як продуктів щоденного вжитку, так і побутових речей чи техніки або предметів інтер'єру.

Про це написав український письменник Юрій Винничук, передає портал "Збруч".
"Викинули"! Зараз це слово навряд зрозуміє молодь у тому ж контексті, то й у радянський період. Саме воно збирало найбільші черги, адже "викинули" дефіцит на прилавки.

Юрій Винничук, фото  "Збруч"
Юрій Винничук, фото "Збруч"



Письменник згадав історію, яка трапилася з ним у дитинстві. Колись він з батьком прийшов до універмагу в Станіславові, коли там "викинули" строкаті картаті куртки. Були різні кольори, але сині й темно-зелені вже позабирали. Однак черга не здавалася і не розходилася, бо пішла чутка, що ось-ось підвезуть ще й інші кольори. Його тато хотів придбати для сина таку куртку, однак той його відмовив. А вже наступного дня половина міста ходила в однакових куртках, що виглядало досить потішно.

Черги, фото  "Збруч"
Черги, фото "Збруч"

Для Радянського Союзу такі ситуації були не рідкістю, адже вибирати не було з чого, і кожен мав радіти тому, що має. Це згодом породило любов громадян до імпорту. До того ж якість товару значення не мала, головне, що річ була привезена з закордону.

У радянської людини стадний інстинкт спрацьовував щоразу, коли вона бачила чергу. Спочатку треба було запитати: "Хто крайній?", а вже потім – "Що дають?". Після цього людина вже обмірковувала, чи потрібно їй те, що "дають".

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

В чергах стояли по черзі, замінюючи одне одного іншими членами родини, а то й цілою родиною, бо була незмінна умова: "давати лише в одні руки". Людям дозволялося купити лише кілограм цукру, якщо вам потрібно було більше, то доводилося заходити не в один магазин.

Нагадаємо, ще в СРСР працювала в 2 місцях, щоб прогодувати сім'ю: українка знайшла спосіб законно збільшити трудовий стаж

Також Знай писав, у США виставили на продаж "Запорожець" за 18 тисяч доларів: в ідеальному стані

Раніше Знай повідомляв, в Україні з'явився Тарас Шевченко крутіший за Beatles: "Зніміть з мене кожуха"