У вчених є відповідь на питання, чому лелеки живуть поруч з людьми. Фахівці впевнені, що, завдяки деяким повір'ям, люди здавна захоплювалися цим птахам, на відміну від багатьох інших видів птахів. Але є і легенда, яка розкриває секрет з іншого боку.
Про цю легенду нагадують у спільноті "Скарби України" у мережі Facebook.

Лелека / скріншот з відео
Лелека / скріншот з відео

"Було це дуже давно, у прадавні часи, ще тоді, коли на нашій землі плодилася різна звірина. Тоді розвелося у теплих водах багато всякого гаддя. От люди стали просити Бога, щоб позбавив землю від тієї погані. Послав Бог янгола на землю. Зібрав янгол гаддя у великий мішок, покликав дужого чоловіка і звелів віднести все те і висипати в море. І попередив чоловіка, щоб не розв’язував мішка і не дивився, що є в ньому, бо буде йому зле. Ніс, ніс той чоловік мішок до моря, не день, не місяць, а довго йшов. Дуже кортіло йому зазирнути всередину, та побоювався. І таки не витримав. Не встиг розв’язати мішок, як звідти ринули жаби, гадюки, черви... І впало прокляття на того чоловіка: за непослух він став птахом - лелекою. Чорногузом, бузьком, буслом - по-різному стали люди його називати. Ходить ото він по болоту та дзьобом довжелезним визбирує гадюк, вужів, інше гаддя, аби не побільшало його на землі, аби не розповзалося межи людей. Має виловити всю погань на світі. Як те зробить, то знову стане людиною."

Лелека / фото: Unsplash
Лелека / фото: Unsplash

Ось така гарна легенда. Тепер трохи відійдемо від казок і додамо, в старі часи, до постійного співжиття з людиною, лелеки населяли відкриті простори в рівнинній місцевості, поблизу водойм або великих боліт.
Великі луки і береги водойм необхідні лелекам для пошуку корму, а для побудови гнізд їм потрібні великі і дерева, які стоять окремо від інших. А зараз же такі ландшафти практично повністю знищено людиною.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще