Свірзький замок на Львівщині має майже 700-річну історію, насичену легендами і похмурими історіями. Від заснування в 1482 році і до наших днів історія снувала довкола цих неприступних мурів свою власну павутину з подій і людських доль, розповіли у 5.ua.

Поселення Свірж існувало вже в 1416 році – коли до містечка прибув польський король Владислав II Ягайло, життя тут вже вирувало.

Замок спочатку був квадратним, зі сторонами десь 52 на 52 метри. По кутках стояли башти, одна з яких збереглася досі.

Свірзький замок, vidviday.ua
Свірзький замок, vidviday.ua

Для ворогів замок був майже неприступним – з боків його захищали болота, а попереду – глибокий рів.

Популярні новини зараз
Українцям приготуватися до перевірок податкової: вже попередили Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

У 1641 році містечко Свірж разом із замком придбав польський шляхтич Олександр Цетнер. Він та його нащадки впродовж століть перебудовували твердиню, надавши їй сьогоднішнього вигляду.

Фото: Людмила Горпинич
Фото: Людмила Горпинич

У 17 столітті на Свірж напали татари. Саме з цим періодом пов’язана страшна легенда: нібито дівчина, яка жила і працювала в замку, закохалася в воїна з ворожого табору. Той намовив її відкрити ворота, пообіцявши лишити в живих і її, і решту мешканців міста. Однак татари, проникнувши до замку, перебили всіх його мешканців, а зрадницю втопили в колодязі. Відтоді її душа блукає кімнатами замку, і ридає, бо не знайде спокою.

У радянські часи у замку розташували школу трактористів, які пустили за вогнем рештки місцевого храму.

Будівлю передали Союзу архітекторів, розділивши великі внутрішні зали на крихітні кімнатки. . Напевно, це, якщо можна так сказати, полегшило долю Свірзького замку – в порівнянні іншими українськими замками-руїнами. Щоправда, під час заходів, які в СРСР гучно називали реставрацією, протягом 1973-1993 років, замок втратив своє внутрішнє “обличчя” – замість просторих залів утворилися невеликі кімнати.

Скрін, відео YouTube
Скрін, відео YouTube

Замок слугував і як декорації для багатьох фільмів, наприклад, “Три мушкетери”.

У 2019 році у замку знімали історичну драму про Олексу Довбуша, режисером якої став Олесь Санін.

Фото: 032.ua
Фото: 032.ua

Раніше повідомляли, молитва до Архангела Михаїла про прощення гріхів і заступництво: святі рядки для важкої хвилини.

Як повідомляв Знай.uа, яким було дитинство у наших предків 300 років тому: рання загибель, робота і безправ'я.

Знай.uа писав, ПЦУ опублікувала повний календар релігійних свят на Червень: від дня Всіх Святих до Трійці.