Історія знає чимало шпигунів, але постать нашого земляка зі Львова заслуговує на особливу увагу. А все тому, що Єжи Ксаверій Францішек Сосновський зумів створити успішну агентурну мережу з власних коханок. Про його походеньки розповідає 5.ua.

Про сина львівського інженера відомо, що він жив, як гульвіса-аристократ, і був улюбленцем цілого гарему красунь із вищого світу. Йому вдалося заволодіти найбільшими таємницями і дурити три найпотужніші розвідки світу.

Хлопець тільки-но закінчив гімназію, як почалася Перша світова війна. Тоді він добровільно пішов до війська, де воював проти царської Росії.

Після того, як розпалася австрійська армія, Єжи, який називав себе Юреком, пішов до польського війська і воював проти більшовиків.

Отримавши купу бойових нагород, Юрек вирушив до Вільнюса в якості розвідника.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Офіційно він демобілізувався і зайнявся кінним спортом, навіть тренував польську олімпійську команду. Він взяв собі псевдонім Георг Ріттер фон Наленч, і переїхав до Берліна разом із дружиною.

Польська розвідка щедро фінансувала розвідника, та дружина від нього пішла, бо Юрек взявся вербувати в агенти не німецьких офіцерів і генералів, а їхніх дружин, коханок і секретарок.

Першою галантному гульвісі здалася баронесса Беніта фон Фалькенгайн, невістка начальника німецького генштабу.

Фото: "То є Львів"
Фото: "То є Львів"

Другою - Ірен фон Єна, донька генерала і працівниця бюджетного відділу Міноборони. Обидві знали про романи Юрека, бо були подругами. Пізніше вони ще й допомагали чоловікові вербувати нових агенток-коханок з числа своїх знайомих.

Документи для Юрека дівчата виносили за корсетами, щоб не зім’яти.

Розвідник здобув безліч важливої інформації для польської розвідки, навіть повний план бойового розгортання німецької армії у випадку війни з Польщею.

Однак зі зміною керівництва розвідки Юреку перестали виділяти необхідне фінансування, а його агенток назвали вигадкою.

Фото: "То є Львів". Єжи Сосновський - перший праворуч
Фото: "То є Львів". Єжи Сосновський - перший праворуч

Фото: "То є Львів"
Фото: "То є Львів"

За Юрком в Німеччині почала полювати не тільки армійська контррозвідка, але і новостворене гестапо. До нього засилали агенток, яких він успішно перевербовував.

Юрка та кількох його агенток все ж арештували. Сосновського поміняли на іншого полоненого, після чого він опинився в польській тюрмі. Його вивезли на розстріл, проте пораненим знайшли гуцули. Він потрапив до лап КДБ, де двічі «помирав», а потім зник. Востаннє його нібито бачили в Берліні, звідки він прямував на Захід.

Нагадаємо, раніше У Хмельницькому схопили "агента КДБ" з Путіним на грудях: "у війні винні масони"

Як повідомляє портал «Знай.uа» Під вікнами Шмигаля затримали озброєного чоловіка в кожусі -" а будьонівку не знайшли?"

Також «Знай.uа " писав, що У Харкові схопили шпигуна Путіна-продав Україну за жалюгідну купку Російських рублів