Львів двічі за тиждень опинився під ударом потужної стихії. Вітер і дож перетворили вулиці на лінії перешкод із потопами, поваленими деревами та зірваними дахами. Чому місто більше не витримує натиску негоди, з’ясовували у виданні УНІАН.

Найбільшої шкоди зазнали памятки архітектури – багато старовинних будинків залишилися без дахів. Трамваї та тролейбуси зупинилися, а людей зносило потоками дощової води.

Лише за 30 хвилин 25 червня у Львові випало 30% місячної норми дощів. Вітер повалив близько півтисячі дерев і зірвав десятки дахів, вода підтопила десятки вулиць, півсотні автомобілів.

Менш, ніж через тиждень кошмар повторився: 30 червня на Львів знову налетіли сильні зливи та шквальний вітер. І знову повторилася та ж історія з пошкодженими будівлями й затопленими вулицями.

Львів, скріншот з відео
Львів, скріншот з відео

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За словами заступника міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірини Маруняк, причина підтоплення вулиць у застарілій каналізації. Наприклад, у центрі її будували ще за Австрійської влади, тобто понад 100 років тому.

“На Сахарова проблема не нова. Там прокладений ще старий бетонний австрійський колектор, якому вже понад 100 років. Коли сильних злив немає, він справляється з об’ємом стічних та дощових вод. Однак, коли місто накриває сильна злива, і за кілька хвилин випадає мало не місячна норма опадів, колектор стає не прохідний і не встигає увібрати всю воду”, – пояснив виконуючий обов’язків директора Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Іван Матківський.

Негода у Львові, Варта Львів
Негода у Львові, Варта Львів

Вихід – у реконструкції колектора, але цим обіцяють зайнятися не раніше наступного року. А поки що центр Львова продовжить плавати після кожної зливи.

Нагадаємо, раніше В окупованому Криму річки вийшли з берегів через сильні зливи, жителів евакуюють

Також «Знай.uа " писав, що У маршрутці Харків-Вовчанськ пішов дощ, промоклі пасажири в люті: "Ось це сервіс"