Чотирирічна львів’янка Христина Дуда вчить дорослих і дітей говорити українською мовою правильно. Свої відео дівчинка викладає в соцмережах, повідомляє видання «Вголос».

Батьки з народження говорили з донечкою лише українською мовою, проте спілкування на вулиці та в садочку принесло чимало суржикових висловів. Мама і тато виправляли дитячу мову, пояснюючи, як говорити правильно, і дівчинка потім виправляла своїх однолітків. Це і стало поштовхом до створення власного каналу, де дітям і дорослим пояснюють правила української мови.

Мама дівчинки, Леся Дуда, стала засновницею Мовної майстерні «Слово на нОво», і має особистий досвід в навчанні дорослих української мови. 25% від фінансування дитячого проекту вдалося зібрати на платформі «Спільнокошт».

Перші відео дівчинка з мамою записували вдома, відштовхуючись від ситуацій, які реально з ними траплялися: дитина вживала словосполучення «салон красоти» замість «салону краси», чи лікар казав «умнічка» замість «молодчинка».

«Багато відгуків отримала про словосполучення «бляха-муха» та «то – капець». Тоді Христя була в бабусі і бабуся навчила Христю замінювати ці словосполучення на «зіронько моя ясная». Аудиторії це сподобалося, такий креативний підхід», – розповіла мама дівчинки.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Зараз компанію дівчинці в кадрі складає зростова лялька Бомко, яка, за сюжетом, не вміє розмовляти і вчиться у Христинки. Новий проект «Бомко і Христинка» матиме 10 серій, а участь у ньому візьмуть такі зірки, як Христина Соловій, Онука, Євген Клопотенко та гурт Go_A.

Нагадаємо, раніше Лариса Ніцой пояснила школярам, як навчити батьків української: "прийдете додому і скажете..."

Як повідомляє портал «Знай.uа» Український викладач публічно назвав "солов'їну" мовою окупантів: "Я не розумію вашу псячу мову"

Також «Знай.uа " писав, що Кияни масово порушують закон, розкривши рот