У мережі згадали подвиги молодшого сина Івана Франка-Петра. Кажуть, що діти геніїв відпочивають, однак, чоловік довів зовсім протилежне.

Він домігся успіхів і в сфері спорту, освіти, військової справи, був льотчиком, письменником, і навіть хіміком.

З самого дитинства був активним хлопчиком, і вже в 12 років відправився в подорож по Карпатах. Дуже любив їздити з батьком на рибу, і захоплювався полюванням.

Петро Франко, фото: Український інститут національної пам'яті
Петро Франко, фото: Український інститут національної пам'яті

Мама часто в листах писала, щоб уважно стежили за Петею. В університеті він захопився футболом, тенісом, грав у футбол. А до фізичного виховання додалося ще й патріотичне.

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Так восени 1911 року у Львівській академічній гімназії вчитель фізичної культури Петро Франко провів перші спортивно-військові заняття у пластовому гуртку (так раніше називали розвідників).

З початком Першої світової війна він з друзями записався в легіон Українських Січових Стрільців, де прослужив рік, а в 1916 році його відправили в авіаційну школу біля Сараєва, де він отримав кваліфікацію технічного старшини.

Петро Франко, фото: вільне джерело
Петро Франко, фото: вільне джерело

Чоловіка по праву вважають одним з основоположником української військової авіації. Він особисто контролював будівництво аеродромів і навчання молоді.

Перейдемо до трагедії, після якої чоловіка ніхто не бачив. Про загибель Петра Франка існує кілька версій, і за однією з них, його поїзд потрапив під обстріл, і коли чоловік сховався, конвой розстріляв їх і кулеметів. Однак, розсекречені дані показують зовсім іншу картину.

Петро Франко, фото: вільне джерело
Петро Франко, фото: вільне джерело

Вдалося розшукати шифротелеграму НКДБ СРСР за 9 червня 1941 року, в якій міститься прохання про дозвіл на розстріл Петра Франка. "Вказівка товариша Хрущова нами заарештовані: Студинський, Франко, Київський артист Донець, націоналісти. У зв'язку з тим, що вивести їх з Києва важко, вважаємо за доцільне їх розстріляти.

До його 130 дня народження був випущений емоційний ролик, в якому більш детально розповіли про його життя.

Нагадаємо, Зеленський сказав, коли закінчить будувати українські дороги.

Як повідомляв портал Знай.uа , Олена Зеленська зізналася, чи соромно їй за чоловіка.

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський представив план заходів на День Незалежності України 24 серпня.