Практично в кожному містечку на Галичині можна знайти унікальні і не схожі на інші кладовища-кіркути, надгробки яких стоять пліч-о-пліч, покриті дивовижними візерунками і написами загадковим шрифтом.

Поховані тут люди, століттями жили на цій землі і творили свою культуру, торгували і зналися на ремеслах, пише "Локальна історія".

Такий єврейський цвинтар є на Львівщині у давньому Щирці. У тіні золотої гори на плечі високого пагорба серед лісу і чагарників сховався кіркут. Хто не знає - навряд чи його знайде.

фото: Локальна історія
фото: Локальна історія

Близько чотирьох тисяч маців туляться один до одного на маленькій території. Кожна надгробна плита не схожа на іншу, бо на них висічені особливі відомості про померлого – з якого роду походить, чим займався за життя, історію його сім'ї.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

фото: Локальна історія
фото: Локальна історія

Цікаво, на початку минулого століття в Щирці жило 1614 людей, з яких 1264 євреї, 165 греко-католики, 113 римо-католики і 62 німці. У містечку працювало 63 магазинчики, 60 з яких належали євреям. Але потім нагрянула Друга світова війна і фашисти знищили все єврейське населення, а старовинну синагогу підірвали.

фото: Локальна історія
фото: Локальна історія

Тепер про колишніх жителів містечка нагадує кіркут, один з найбільших, який досить добре збережений.

Нагадаємо, раніше Пережив війни, зміну влади і вистояв майже 400 років: галичанам показали унікальний дерев'яний храм

Як повідомляє портал «Знай.иа» Як виглядали діти Галичини 1920-1930 років: сімейні архіви, яких немає в підручниках з історії

Також «Знай.иа " писав, що 50 років тому знайшли скіфську пектораль: що таїть в собі знаменитий артефакт