Традиційно, 28 червня, відзначають День Конституції України. Рівно 25 років тому наша держава отримала основний закон, за яким ми й живемо досі.
Конституція України була прийнята о 9:18 ранку 28 червня 1996 року. За неї віддали голоси 315 народних депутатів. Народні обранці голосували окремо за кожну статтю, тому Верховна рада була змушена безперервно пропрацювати 24 години.
З нагоди цього свята у мережі показали фото конституції Пилипа Орлика, яка була написана задовго до сучасної конституції. Відповідну світлину показали у фейсбук-спільноті "Diaspora.ua".

Скріншот допису у фейсбук
Скріншот допису у фейсбук

"На фото - перша сторінка Конституції Пилипа Орлика (латиною), що вважається першою українською конституцією. Оригінал зберігається в Національному архіві Швеції", - сказано у повідомленні.

Для довідки:
Конституція Пилипа Орлика — конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права і обов'язки усіх членів Війська. Він був укладений 5 квітня 1710 року. Від усієї старшини та козацтва конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко.
Документ був написаний латиною і староукраїнською мовою. Складається з преамбули та 16 статей. Була чинною чотири роки, коли Пилип Орлик і Військо Запорозьке боролися за землі Гетьманщини.

Раніше повідомляли, у Києво-Печерській Лаврі віруючі УПЦ відзначили пам'ять преподобного Агапіта лікаря.

Як повідомляв Знай.uа, шпилька від пристріту або іграшка Сатани? У Церкві пояснили українцям, як віра в "магію" забирає захист Господа.

Знай.uа писав, Патріарх Кирило розповів про те, чому в православ'ї шанують святих.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще