З минулої осені низка банків почала надавати іпотеку під 10%, але президент поставив завдання знизити відсоткову ставку до 7%". Вже 1 березня дві родини під час форму "Україна 30" підписали кредитні договори на придбання житла під 7%, передає "BBC Україна".

"У нас досить реалістичні плани - видати 5 млрд грн кредитів і 5 тисяч сімей потенційно вже у 2021 році зможуть скористатися програмою", - заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Багатоповерхівка, скріншот: YouTube
Багатоповерхівка, скріншот: YouTube

В уряді запевняють, що іпотека під 7% - це програма для широкого кола громадян, тож скористатися нею можуть не лише соціально незахищені чи пільгові категорії населення, як це було у попередніх програмах.

Хто може взяти іпотеку?

Вік позичальника на дату закінчення строку іпотечного кредиту не повинен перевищувати 70 років. Тож, якщо ви хочете взяти іпотеку на усі 20 років (максимальний строк, передбачений програмою), вам має бути менше ніж 50 років.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

При цьому позичальник або члени його родини не повинні володіти нерухомістю чи мати права на об'єкти незавершеного будівництва площею, яка перевищує допустимі за "іпотекою під 7%". Це правило не поширюється на житлову нерухомість, розташовану на непідконтрольних територіях України.

Також позичальник повинен мати сукупний чистий дохід, що дозволяє погашати та обслуговувати кредит, а з іншого - цей дохід не повинен перевищувати десятикратний розмір середньої зарплати в регіоні, де позичальник збирається купити житло.

Нормативна площа житла, яке можна купити за цією програмою, не більше 50 кв м на людину чи сім'ю із двох осіб. На кожного наступного члена родини додається по 20 кв м. Тож, наприклад, подружжя із двома дітьми може розраховувати на квартиру чи будинок у 90 кв м.

багатоповерхівка, фото novosti-n.org
багатоповерхівка, фото novosti-n.org

На яких умовах?

Передусім, щоб отримати іпотеку під 7%, позичальник має бути готовий сам сплатити не менше 15% вартості того житла, яке він хоче придбати. До того ж вартість житла не повинна перевищувати 2,5 млн грн, а сам кредит не може перевищувати 2 млн грн.

Варто зазначити, що на отримання іпотеки під 7%, остаточне рішення, чи надавати вам позику, ухвалює банк "відповідно до власних правил, процедур та банківських продуктів".

Як?

Для того, щоб банк розглянув вашу заявку на "іпотеку під 7%", ви маєте надати:

  • заяву,
  • копію паспорта,
  • копію реєстраційного номера облікової картки платника податків - так званий ідентифікаційний код,
  • довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) позичальника та членів його сім'ї,
  • копію свідоцтва про шлюб (за наявності),
  • копію свідоцтва про народження дитини/дітей (за наявності),
  • документи про доходи позичальника та членів його сім'ї за останні шість місяців,
  • довідку про перебування на квартирному обліку (за наявності).

Поки що видавати іпотеку під 7% можуть 7 банків: три державні - Укргазбанк, ПриватБанк та Ощадбанк, а також Кредобанк, Мегабанк, ОТП Банк та банк "Глобус".

Нагадаємо, в Україні скасували трудові книжки: як електронний документ вплине на облік стажу. Закон передбачає відмову від паперових трудових книжок

Як повідомляв портал "Знай.ua", вчорашній випускник лейтенант "Хмара" опинився на передовій під носом в окупантів: "Готові відбити ворожу атаку". Лейтенант Дмитро "Хмара" лише пів року тому закінчив навчання

Також "Знай.ua" писав, що українці просять про субсидії для всього населення країни: "В кого дохід, не перевищує 50 тисяч гривень". Українці просять призначити субсидії всьому населенню країни.