Українка розповіла, що народилася в російськомовному місті на Полтавщині, в російськомовній родині. Своє дитинство вона провела РФ, а там була російська школа і всюди тільки російська мова.

"Якось до української мені завжди було байдуже, тим більше, що навіть по поверненні в Україну наші з нею шляхи практично не перетиналися – в старших класах я була звільнена від її вивчення, ну хіба що згодом іноді доводилося читати українською нормативну базу і слухати деяких викладачів в інституті – не більше, я не мала українськомовних друзів і навіть знайомих, не було і родичів у селі", - пише Ірина Рубанова, передає "ukrblog".

Жінка зізнається, що вперше питання вивчення української мови для неї постало у 2004 році, але цього запалу вистачило не надовго. Тому вона відклала цю справу на невизначений термін.

Ірина Рубанова, фото з фейсбук
Ірина Рубанова, фото з фейсбук

"Пpoтe ocтaнньoю кpaплинoю для мeнe cтaв зaкoн пpo мoви Кoлecнiчeнкa-Кiвaлoвa y 2012 poцi, i cтaлocя цe caмe чepeз oчeвиднicть тa нaхaбнicть бpexнi пpo yтиcки pociйcькoмoвних i нeoбхiднicть зaхищaти caмe їх – я ж-бo caмa бyлa pociйcькoмoвнoю i знaлa тoчнo, щo жoднoгo paзy жoдних yтиcкiв нe вiдчyвaлa".

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Зрештою жінка все таки набралася натхнення та взялася за вивчення мови. Згодом вона розбурахала своїх батьків і вони почали вивчати українську разом.

"Cпoчaткy бyлo вaжкo – я вдячнa тим мoїм piдним, cпiвpoбiтникaм i дpyзям, якi нaмaгaлиcя пiдтpимaти, тepпiли мoю лaмaнy i нeдoлaднy гoвipкy, пepeхoдили зi мнoю нa yкpaїнcькy – я i нe знaлa, щo пopяд зi мнoю poкaми бyли люди, якi yкpaїнcькy знaють!", - пише вона.

Жінка радить тим, хто тільки починає вивчати українську не боятися помилок чи не розуміння. Все це згодом пройде. Українка радить говорити якмога частіше мовою вголос, адже таким чимном ви навчтееся формулювати свох думки.

"Необхідність вибору, якою саме мовою мені зараз говорити, мене дуже гальмувала, а спокуса піти шляхом найменшого спротиву була надто велика. Відколи я собі постановила говорити тільки українською, процес значно прискорився і набув рис автоматизму. Тепер я не боялася б переходити на російську при гострій потребі, але й потреби нема – yci без винятку українці розуміють українську. На завершення лише закликаю: переходьте на українську – вона того варта", - підсумувала жінка.

Нагадаємо, раніше юрист пояснив, що означає обов'язковість української у сфері послуг: не тільки мова спілкування

Як повідомляє портал Знай киянку в тролейбусі зацькували за українську мову: "Панаїхали тут!"

Також Знай писав, що українець розповів, чому перейшов на російську після переїзду до Києва: "соромно..."