Окрім легенів, коронавірус пошкоджує всю судинну систему організму.

Про це в інтерв'ю "Високому Замку" розповів завідувач кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб Львівського національного медичного університету професор Роман Дутка.

Так, лікар пояснив, що повний геном Covid-19 містить послідовність з іншого вірусу - ВІЛ. Таке відкриття зробив французький Вірусолог Люк Монтанье, один з першовідкривачів вірусу імунодефіциту людини.

Це відкриття пояснює, чому рівень захворюваності коронавірусом не змінюється від сезону до сезону і чому неможливо спрогнозувати його хід.

"Вважається, що основною мішенню коронавірусу є тканина легенів, а головним ускладненням Covid-19 — пневмонія. Але перше, на що він діє в нашому організмі — це судини. Коронавірусна інфекція пошкоджує всі судини організму. Першими, звичайно, руйнує внутрішню стінку тих судин, в яких найбільший відсоток кисню, — судин легенів. Коронавірус сприяє розвитку генералізованого васкуліту (запалення судинних стінок) з подальшим утворенням тромбів", - розповів Дутка.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Хворим із серцево-судинними недугами (перш за все артеріальною гіпертонією) призначають інгібітори АПФ і блокатори рецепторів ангіотензину II. Це - ціла група препаратів, які безпосередньо впливають на ангіотензин рецептори, які коронавірус вважає "своїми". Коли блокують ці рецептори, коронавірусна інфекція вже не здатна проявляти агресію до судин.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у МОЗ попередили про похибку тестів на Covid-19.

Як повідомляв Знай. ua, застуда, грип або коронавірус, українцям показали шпаргалку з головними симптомами.

Також Знай. ua писав, що робити, якщо у мене діагностували COVID-19, лікар все розклав по поличках.