Тисячі українців змушені їздити на заробітки аби забезпечити гідне життя собі та своїй родині. Коли людина наважується на такий ризик, то розуміє, що їх життя вже не буде таким як раніше, адже діти будуть рости без батьків, а жінки роками не будуть бачити своїх коханих. Але попри всі "але" українці продовжують їздити на заробітки за кордон.

"Здавалося, це не про мене"

Марія (ім'я змінено) перебуває у декреті, її чоловік - працює, щоб забезпечити родину.Спочатку вони жили як всі в одернованій квартирі, а потім вирішили ризикнути та вкласти гроші у розвиток свого бізнесу. Ризик виявився невдалим, тому родині доводиться відпрацьовувати це.

Заробітчани, фото з youtube
Заробітчани, фото з youtube


"Щоб зекономити на оренді квартири, я поїхала з Ужгорода разом з донечкою до своїх батьків на Херсонщину, а чоловік - до Словаччини в пошуках заробітку. З надією, що це ненадовго", - згадує жінка.

Зараз її доньці вже два роки. Чоловік на заробітках вже дев'ять місяців і вони бачилися за цей період лише раз - на Новий рік.

"Важко не бачитися, не торкатися, не відчувати один одного. Як би страшно не було в цьому собі зізнаватися, але за цей час, поки ви не бачитеся, ти відвикаєш від людини. У кожного з'являються свої проблеми: у тебе побутові, у нього - як швидше заробити гроші. З'являються нові друзі, нові інтереси. Це шалене випробування ваших стосунків і вашої родини - як би ви один одному не довіряли", - розповідає Марія.

Тож поки Марія вчить донечку кататися на велосипеді їх тато втілює мрію про окреме житло.

"Нас не називали на ім'я - тільки по номерах"

Наразі Держстат фіксує 11 країн, куди українці їздять на заробітки найчастіше. П'ятірка лідерів - Польща, Росія, Італія, Чехія та США.

Минулої осені комплектувати товар на складі польської мережі магазинів поїхав і Остап (ім'я змінено ): з попередньої роботи чоловік звільнився, нову в Україні не знайшов, тож вирішив шукати за кордоном.

"Там працювали не лише українці - були й поляки. Різниця у ставленні вражала, дуже виражена була певна "кастовість". Дійшло до того, що українців називали по номерах: у нас був у кожного свій робочий номер.

Спершу я подумав, що це до всіх так - але потім я почув, що поляків називають на ім'я і прізвище, і в мене всередині аж запалало. Перекури в поляків в один час, в українців в інший. Так само обіди - лише окремо. У них робочий день по 8 годин, у нас - по 12", - пояснює він.


Остап каже, що для нього це був цікавий досвід, однак більше він на заробітки не поїде - передусім, саме через таке ставлення до українців. Крім того, для нього це виявилося зовсім не вигідно. За півтора місяця роботи на складі він заробив 1500 злотих - це близько 9 тисяч гривень.

Виїжджати на роботу за кордон зараз дуже поширене явище серед українців. Всі їдуть туди в надії заробити на гідне життя, збудувати собі й дітям окреме житло та жити в достатку.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Нагадавши, на Закарпатті схопили українця, що перевозить нелегалів через кордон, виснажені люди і переляканий малюк.

Як повідомляв Знай.ua, на Закарпатті липовий дипломат набив автобус куривом і рвонув через кордон.

Також Знай.ua писав, що українські заробітчани намагаються прорватися до Німеччини, але безуспішно, людей масово затримують.