96-річна Ванда Горчинська поклала свою молодість за Незалежність України. У молоді роки вона була зв'язковою та медсестрою ОУН, передає Громадське.

"Скрутив сильно, привіз до клямки та каже: Отак с*ка бандерівська. Зараз я тебе повішу на цім замку. Роздягайся с*ка, я тобі дам по ногах нагайкою, і нагайка обмотала мої ноги. Я вам хрест даю, що я не роздяглась. Вони мене били, та я не роздяглася.

Скріншот


Вони мене довели до воза та сказали лягати. Зв'язалися руки й ноги. Вони всі всілися на віз і на мене ноги поскладали, хто на обличчя, хто як. Мені себе не шкода", - згадує Ванда.

У 22 роки Ванда була засуджена та арештована за антисоветську діяльність на 15 років каторги. Жінка пережила своїх катів, витримала тортури та вічну мерзлоту Сибіру. Після цього Ванда змогла повернутися до рідного міста та почати все спочатку. У 36 років вийшла заміж та народила дітей. А також дочекалася правнуків та Незалежності України.

«Били, душили, казали роздягатися. Але даю вам хрест, що я не роздяглася». 96-річна Ванда була зв‘язковою ОУН. Вона боролася за незалежність України й дочекалася її, переживши тортури та тюрму

Geplaatst door hromadske.ua op Woensdag 26 augustus 2020

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Раніше портал «Знай.uа» писав про те, що Помер легендарний диктор українського радіо Микола Козій: голос епохи

Також портал «Знай.uа» писав, що Помер зірка улюблених радянських фільмів та серіалів Сергій Колтаков

Також портал «Знай.uа» писав, що У Франківську ховають відомого археолога і лікаря: "Прощай, людино-легендо"