Громадська організація "Меморіал" та Спілка офіцерів України вирішили організувати політ на честь 75-ї річниці бою за столицю УПА Космач та Дня Незалежності України з сотником УПА Мирославом Симчичем. Про це розповів головний редактор часопису "Визвольна боротьба" та керівник управління ГО "Меморіал" ім. Василя Стуса Роман Гунда в ефірі "5 каналу".

Читайте Знай в Google News!

Як розповів Роман Гунда, в польоті візьме участь сотник УПА 97-річний Мирослав Симчич, який провів незліченну кількість боїв, у тому числі бій сотні УПА з полком НКВС за столицю Космач, в результаті якого останні втратили 500 воїнів.

Ювілейний політ планують присвятити 75-річчю визволенню Космача та Дню Незалежності України 14 серпня. Він пройде на Карпатами – старт відбудеться в місті Коломия, над рідним селом Симчача – Березів, після чого пройде над присілком Рушір, Космачем, Говерлою, Верховиною і повернеться в Коломию.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Гунда зазначив, що на сьогоднішній день "Меморіал" має потужну бригаду і серйозні наміри. Політ буде першим кроком до акції, яку планують провести сучасні захисники України до Дня Незалежності в Києві.

Найбільшою перепоною до участі Мирослава Симчича в польоті стала його дружина. Вона всіляко намагалася відрадити сотника від цієї затії, посилаючись на похилий вік і стан здоров'я. Однак, він наполягав і дружина залишила свої спроби.

За словами Романа Гунда, Мирослав Симчич в 22 роки керував сотнею і провів безліч легендарних битв.

"Він провів велику кількість боїв, але не всі були такі масштабні. Наймасштабнішим був, зокрема, бій під Космачем — це персональний бій Мирослава Симчича та його сотні. Це був героїчний бій, тому що ворогів переважало в два рази, і їх вдалося перемогти. Мирослав Симчич є легендарним полководцем, тому що в 22 роки вже керував сотнею і провів безліч боїв. Ми сьогодні маємо віддавати йому честь, як і справжнім героям, які віддали своє життя за Україну", - керівник правління ГО "Меморіал" Роман Гунда.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що воін розповів про безчинства окупантів під час перемир'я на Донбасі.

Як повідомляв портал Знай.иа, ЗСУ на Донбасі зіткнулися з підлою провокацією окупантів - можуть самоліквідуватися протягом 100 годин.

Також Знай.иа писав, що на Донбасі земля встелена вибухівкою - ЗСУ виявили понад 45 тисяч небезпечних "сюрпризів" від окупантів.