Багато українських чоловіків ідуть на війну аби захищати свою країну від ворога. Проте мало хто замислюється, що відбувається з їх світосприйняттям після того, як вони повертаються додому.

"Понад 50% тих, з ким я спілкуюся, розлучилися. Я думаю, що справжня причина не у війні. Більшість проблем були й до того, просто війна все розставляє по місцях", - каже киянин Олександр Матяш, який відслужив добровольцем на Донбасі, передає ВВС.

Після повернення додому киянин розійшовся з дружиною


Після повернення додому киянин також розійшовся з дружиною, адже зрозумів, що вони абсолютно різні люди. Олександр заявляє, що його історія не є унікальною, адже багатьох його побратимів спіткає така ж доля.

Все це не просто так, адже у зоні бойових дій психіка бійця трансформується, змінюються погляди на життя. Але в цей час вдома за час його відсутності виникає багато побутових проблем, які псують стосунки в родині. Психологи наголошують, що в таких випадках розлучення це не завжди погано, адже часто після цього життя обох стає тільки кращим.

Олександр Матяш розповів, що його дружина не хотіла аби він йшов на війну. Тоді у родини була маленька дитина, а дружина була безробітною. Жінка переймалася через те, що їм не буде грошей на життя та на оплату квартири.

"Спочатку намагалася по-своєму мене підтримувати, але в нас був дуже великий розрив у поглядах. Моя цінність була зробити все, щоб можна було тут зростати і жити, а у неї була цінність - заплатити за квартиру. Ми не відразу розійшлися, а вже через певний час після повернення. Я почав займатися своєю справою, періодично їздив на Донбас. Адже для більшості людей, які повернулися із зони АТО, наступає момент, коли ти не розумієш, що ти тут робиш", - говорить чоловік.

Олександр вважає, що війна вчить цінувати життя та по-іншому реагувати на загрози. А коли він повернувся додому, то зрозумів, що з дружиною немає про що говорити.

Олександр вважає, що війна вчить цінувати життя та по-іншому реагувати на загрози


"Тобто їй було нецікаво, що я робив, вона не розуміла, як можна було залишити бізнес і поїхати рятувати незнайомих людей. Коли я приїхав, то не міг з нею спати, я взагалі не міг спати в ліжку. Тому взяв свій спальник і пішов спати на кухню. Через три дні я спакував валізу, вона допомогла зібрати, виставила за двері і сказала: "Дякую, ти мені більше не потрібен", - згадує військовий.

Чоловік вважає, що війна не є першочерговою причиною розриву пар, це скоріш є останньою краплею. До цього більшість людей, які розлучилися, мали певні проблеми, а війна дає поштовх.

"Військовослужбовці повертаються додому іншими людьми", - пояснює радниця командувача Нацгвардії з питань реформи психологічної служби та гендерної політики Вікторія Арнаутова.

За її словами, їхня психіка вже трансформується і цей процес мають супроводжувати фахівці психологічного напрямку. При чому допомога має бути як для самого військовослужбовця, так і для його родини.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, ЗСУ на Донбасі зіткнулися з підлою провокацією окупантів – можуть самоліквідуватися протягом 100 годин

Як повідомляв портал "Знай.ua", ЗСУ на Донбасі без втрат вистояли під нещадним вогнем путінських найманців – ворог зализує рани, звіт ООС

Також "Знай.ua" писав, на Донбасі у бою з окупантами поліг воїн ЗСУ – побратими жорстко відповіли на ворожу агресію, звіт ООС