Рівно 18 років тому, 27 липня 2002 року в Україні відбулася одна з найсумніших трагедій — авіакатастрофа у Скнилові Львівської області. Тоді під час авіашоу, яке було присвячене 60-річчю 14 авіаційного корпусу під час виконання фігури вищого пілотажу, винищувач Су-27 ВПС України впав прямо на натовп глядачів.

У цій масштабній авіакатастрофі загинуло 77 осіб, з них – 28 дітей. Постраждали ще 250 людей. Про це пише "Обозреватель".

Пілоти вищої категорії Володимир Топонар і Юрій Єгоров повинні були продемонструвати фігури на Міг-29, однак літак не зміг вилетіти до Львова. Довелося його замінити на СУ-27. Пілоти намагалися на низькій висоті виконати півпетлю. Літак спочатку зачепив дерево, потім крилом землю, кілька разів перекинувся і влетів у натовп, після чого вибухнув і загорівся.

Пілоти Топонар і Єгоров встигли катапультуватися вже після контакту з землею і зазнали лише незначні пошкодження в результаті перевантаження під час катапультування.

Архівні кадри


Розслідуванням авіакатастрофи займалася Генеральна прокуратура і спеціальна комісія Міністерства оборони України. До відповідальності за трагедію були безпосередньо залучені 10 осіб, з яких 5 були виправдані. Особи, причетні до авіашоу, та льотчики були визнані винними в скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту.

Ніхто з обвинувачених свою провину в трагедії не визнав. Результатами розслідувань залишилися незадоволені постраждалі в трагедії, адже винуватці не були покарані належним чином, неналежною була і компенсація.

Спогади очевидців

Тоді за кожного загиблого родичам виплатили від 10 до 100 тисяч гривень. Менші суми отримали постраждалі, повідомляє "5 канал". Очевидці катастрофи й родичі жертв щорічно згадують трагедію:

"Дим був, пожежа і неприємний запах. Були тіла розкидані, травмовані люди, крик, писк, вереск. Тоді одразу почали евакуювати всіх людей".

"Я теж міг бути жертвою. Коли літак почав падати, то став косити людей своїм крилом. Це було криваве місиво. Всюди були тіла без рук і ніг, а кров лилася рікою".

"Я був зовсім маленьким і пам'ятаю той день більше з розповідей батьків, які мене туди привезли. У мене досі стоїть перед очима картина, як падає літак, йде дим, всі кричать, сильний шум стоїть навколо. Не пам'ятаю, щоб дуже злякався, але мама мені розповідала, що я потім не міг нормально спати кілька днів", – розповів Gazeta.ua Юрій Пасенченко, якому тоді було всього 6 років.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Нагадаємо, чемпіон світу загинув у страшній авіакатастрофі.

Як повідомляв Знай.uа, в мережі оприлюднили ролик запуск двох ракет Patriot з сирійського літака, який потрапив у повітряний простір Ізраїлю.

Також Знай.uа писав, в мережі з'явилися нові кадри авіакатастрофи, яка сталася 10 липня в Південно-Африканській республіці.