Фахівці розповіли, що восени буде з гривнею та як це вплине на вартість продуктів в Україні.

Про це повідомляє ТСН.

Так, минулого го тижня українці спостерігали падіння гривні. Деякі експерти пов'язують таку тенденцію з відставкою попереднього голови Нацбанку.

На сьогодні курс в обмінниках – 27,45-27,50 грн за долар. При цьому економічних підстав для такого стрибка немає.

«Я певен, що гривня не перейде межу 30. Я навіть не дуже переконаний, що вона дійде до межі 29. Гадаю, що курсовий коридор 26,5-28 збережеться до кінця року», – каже економіст Михайло Кухар.

Ринок, скріншот: YouTube
Ринок, скріншот: YouTube


При цьому економісти зазначають, що чекати на осінній транш валюти не варто. Якщо помножити зменшення валюти на збільшення мінімальної зарплати, то отримаємо інфляцію. Це означає, що уже з вересня треба готуватися до здорожчання абсолютно усіх груп товарів, зокрема, продуктів харчування.

«Основна вартість того, що ми бачимо на полицях, це є вартість логістики. Бо сам товар в закупівлі – копійки. В нас поки що дуже висока сезонність. Тобто, коли у нас починає масово надходити продукція на ринок, першою чергою це стосується сезонних овочів і фруктів, у нас ринок обвалюється», – пояснює президент економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Найпершим здорожчає борщовий набір. У ціні підскочить картопля, бо неврожай. Також подорожчають часник і цибуля, буряк, морква і капуста. Ближче до листопада чекають підвищення цін на м’ясо і сало, яйця та молочні продукти. Традиційно здорожчає хліб.

Варто відзначити, що небезпечні овочі і фрукти виявляють не тільки в Тернополі, але й в інших областях. В Запоріжжі нещодавно виявили нітратні кавуни та інші фрукти. Велика частина таких фруктів продається в магазинах і супермаркетах.

Знай повідомляв, що в Чернівцях на ринках виявили фрукти, в яких нітрати досягали високих показників.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Нещодавно Знай передавав, що під Києвом виявили нелегальну бойню, яка працювала протягом довгого часу.