9 липня 2020 року виповнюється 81 рік Ігорю Калинцю, українському поету, лауреату Шевченківської премії, премії ім. Василя Стуса, премії ім. Івана Франка (Чикаго), Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень», передає Укрінформ.

Ігор Калинець у 2015 році був висунутий Інститутом Івана Франка НАН України як кандидат на Нобелівську премію з літератури. Також він є автором 17 поетичних збірок, також він пише й вірші для дітей.

Фото: Укрінформ


Любов до віршів у нього розпочалася в 1950-х роках, Тоді й він і написав свої перші твори. А перша його збірка була опублікована вже в 1966 році.

За участь у дисидентському русі, у 1972 році Калинця було засуджено на 6 років ув’язнення суворого режиму й 3 роки заслання. Покарання відбував у Пермських таборах разом із Іваном Світличним, Василем Стусом, Миколою Горбалем, Степаном Сапеляком.

Після повернення до Львова у 1981 році працював у Львівській науковій бібліотеці ім. В.Стефаника. З 1987 брав участь у виданні самвидавного журналу “Євшан-зілля”, згодом став його редактором.

«Гордий, що Україна породила таке масове повстання народу, що маємо героїв, які ризикують своїм життям, ідуть на смерть. Вони — жертовні діти України. І ми свого часу жертвували усім, хоч і знали, що нас чекають ув'язнення чи ще гірша участь. Багато людей не повернулося із заслань. Згадаймо Валерія Марченка, Василя Стуса, Олексу Тихого… Зараз є надія, що ми ще можемо боротися за свою повноцінну незалежність.» Ігор Калинець

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Нагадаємо, раніше Помер геній, засновник унікального музичного стилю: неоціненна втрата для світу.

Як повідомляв портал Знай.ua, Померла легенда вітчизняного кіно: він прославив Україну на весь світ.

Також Знай.ua писав, що Помер найкращий друг Оззі Осборна та Deep Purple: його називали гітарним богом.