У Львові у віці 101 рік померла відома громадська діячка Ірина Шуль.

Про це повідомляє інформаційний портал "ZAXID.NET".

Так, стало відомо, що у п’ятницю, 8 травня, у Львові померла відома громадська діячка Ірина Шуль. Вона співпрацювала з ОУН, була заарештована та утримувалась в тюрмі "на Лонцького".

"Школа, інститут, академія, війна, бухгалтер, збір грошей на ОУН-УПА, арешт, концтабір, звільнення, одруження, викладання, діти, педагогічна робота, просвітницька робота, внуки... Бабусю, в тебе було важке життя гідне нашої поваги. Ти боролася за створення держави та постраждала від німецьких та російських окупантів", – написав внук Святослав Літинський.

Ірина Шуль


Також співчуття через смерть висловив мер Львова Андрій Садовий, він зазначив, що саме такі люди як пані Ірина можуть змінювати світ на краще.

"Такі люди, як пані Ірина, своїми діями змінювали хід історії. Розумна, відважна, скромна. Будемо пам'ятати і любити завжди. Дякуємо, пані Ірино, за все, що ви зробили для нас", – сказав Андрій Садовий.

Відомо, що Ірина Шуль співпрацювала з ОУН та займалася поширенням бофонів. 18 січня 1944 р. була заарештована гестапо, під час слідства (до березня 1944 р.) утримувалась в тюрмі "на Лонцького".

З березня по травень 1944 р. перебувала у нацистському концтаборі Равенсбрюк, а з травня 1944 по травень 1945 рр. – у концтаборі Флоссенбург. Була членкинею "Просвіти", "Союзу Українок", "Товариства Надсяння", "Львівської спілки політв'язнів України" .

23 серпня 2013 року, з нагоди 22-ліття з Дня проголошення Незалежності України Ірині Шуль вручено нагороду "Почесний знак святого Юрія". У 2018 році була нагороджена також орденом княгині Ольги.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що нещодавно у Росії із життя пішла знаменита народна артистка СРСР та водночас художній керівник театру "Современник" Галина Волчек. У 86-річної знаменитості відмовили числені органи.

Популярні новини зараз
Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.ua", культовий актор несподівано пішов з життя у 25 років: найкращі ролі юного таланту

Також "Знай.ua" писав, що померла найвідоміша акторка Франції Ганна Каріна