Через карантин та закриття кордонів у сусідній Польщі вже назріла справжня полунична криза. Все через те, що немає достатньої кількості робітників для збирання ранньої ягоди.

Через карантин більша частина українців поїхала додому, а ті що залишилися, не бажають гнути спину на полях. Польські фермери вимагають свій уряд розв'язати цю проблему.

У свою чергу український уряд заявив, що до Польщі, зможуть виїхати лише ті, у кого там є родичі, – пише OBOZREVATEL. Самі фермери в Польщі кажуть, що вже не збиратимуть ранніх сортів полуниць. Тому що з 45 необхідних працівників на полі трудиться лише 3-5.

заробітчани у Європі, фото Pxhere
заробітчани у Європі, фото Pxhere


Поляки, які позбулися роботи через карантин теж не поспішають йти на ферми збирати полуницю. Все через те, що українці згодні збирати полуниці за ціною 1,5 злотого (9,8 грн) за кошик, а польські працівники вимагають удвічі більше.

“Мені зателефонував колишній роботодавець, у якого я в Польщі торік працювала на полі. Запропонував приїхати на збір ягід, захопивши із собою подруг і родичів. Обіцяв житло і навіть обіди за його рахунок. Але поїхати можна, тільки якщо оформити трудову візу, а поки що всі візові центри закриті”, – розповідає Наталя Вороненко зі Львівської області.

Зараз деякі польські фермери навіть їдуть до польсько-українського кордону і там шукають собі працівників на поля.

Нагадаємо, "держава в смартфоні" буде стежити за самоізоляцією українців, деталі нововведення.

Як повідомляв портал Знай.uа, заробітчани за рік наповнили бюджет України на рекордну суму – навіть МВФ стільки не дасть.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Також портал Знай.uа писав, що тисячі киян залишилися без роботи через карантин, це катастрофа – "18 чоловік на місце".