Є наукові причини, з яких діти не люблять овочі. І якщо ви все ж таки бажаєте, щоб вони їх їли, вам дійсно потрібно пригальмувати.

Досить "пхати" в них овочі через силу – знайдіть інші дієві способи, щоб дітки харчувалися правильно.

Овочі, фото Pxhere
Овочі, фото Pxhere

За словами Рассела Кіста – професора і директора Центру прогресивної сенсорної науки в Університеті Дікіна – наша відраза до овочів і "дорослих" напоїв пов’язана з цікавими еволюційними причинами.

"Те, як люди розвивають симпатію до їжі, ґрунтується на кофеїні та тій ролі, яку він відіграє. Кофеїн – це гірке з’єднання, і його, природно, можна знайти в каві, чаї та шоколаді. Це також добавка до деяких напоїв, на зразок коли. Це цікаво, тому що сама гіркота є одним з попереджувальних сигналів ", – говорить Кіст .

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Тобто, завдяки еволюції нашого виду, ми дізналися, що життєво важливо не споживати щось потенційно небезпечне (наприклад - гірке).

Тому деякі більш гіркі на смак продукти, такі як брюссельська капуста або маслини, викликали природні захисні реакції, в довгий час вкорінені в нашій ДНК.

Брюссельська капуста
Брюссельська капуста

"Якщо ви вийдете на вулицю і зірвете листок, покладете його собі в рот і пережуєте, він завжди буде гірким. І нам це не подобається, тому що організм сигналізує про небезпеку такої їжі", – пояснив Кіст.

Для виживання нашого виду, смак (особливо гіркий і кислий) сприймається критично. Так, ми розумні.

Тому не дивно, що ваші улюблені овочі, особливо броколі та брюссельська капуста, не викликають ніякого захоплення у ваших дітей.

"Чутливість до гірких з’єднань трохи вища, коли ми молоді. Все залежить від фізіологічних особливостей людини. Часто реакція на однакові продукти різна.Хтось може відчувати огиду до броколі, тому що у нього є рецептори, які реагують на конкретне з’єднання в броколі. У той час як інші люди не мають цього рецептора і, отже, не відчувають гіркоти".

Броколі, скріншот: YouTube
Броколі, скріншот: YouTube

Але є ще одна еволюційна причина, з якої дітвора (рідше дорослі) не полюбляють овочі.

"У нас просто не було підстав для симпатії до них, – пояснив Кіст, – Рослин було, як правило, багато і скрізь, тому у нас не було стимулу шукати їх.

Тепер у нас є супермаркети, але старі «звички» засіли в нашій ДНК, і для того, щоб їх викорінити, буде потрібно тисячі років ".

Тому, будьте ласкаві, перестаньте умовляти своїх дітей їсти овочі.

Звичайно, батьки знають, що так буде краще для їх дитини. Але цікаво, чи думали ви про те, як вони будуть поводити себе у 20 років?

Спробуйте експериментувати з деякими новими продуктами. Прищепити вашій дитині звичку їсти овочі – повільний, поступовий процес, в якому не працює "Я сказав – значить, їж" чи "Ну я ж старалася, а ти …".

Іноді може знадобитися кілька років, але дайте вашому малюку час. Пізніше він сам проявить ініціативу!

Джерело: otozh.com.ua

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Пам'ятка вчителям і батькам — топ-9 ігор на розвиток емоційного інтелекту, які захистять від булінгу

Як повідомляє портал «Знай.uа» Учням пропонують тести з "кінською швидкістю" виконання - "Чи потрібна така школа?"

Також «Знай.uа» писав, що Дитина мало їсть: наскільки небезпечна проблема і що робити мамі