Мешканці трьох західних областей України змушені сплачувати за користування електроенергією більше, аніж в інших регіонах країни.

Справа в тому, що ДТЕК, власником якого є Рінат Ахметов, ігнорує можливість зрівняти вартість електропостачання західних регіонів та закупати дешевшу європейську електроенергію.

Різниця в ціні для Франківської, Львівської і Закарпатської областей становить майже третину від загальної вартості.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Редактор інформаційного антикорупційного порталу "Наші гроші" Юрій Ніколов інформує, що основним виробником електроенергії для Бурштинського енергоострову є ДТЕК (95%).

У ДТЕК є можливість імпортувати недорогу енергію з Словаччини, адже група контролює близько 70% усього імпорту з цим напрямком.

Але імпорт працює не в повному обсязі: у серпні група Ахметова використала квоту на імпорт всього на – 32%, у вересні – на 25%. Хоча решта вісім фірм, що займаються сумарно 30% імпорту, використовують свої квоти на 90-100%.

Існують і інші переконання, що ДТЕК блокує інших трейдерів з дешевшою електроенергією із Словаччини в Україну. Це говорить про монополію ДТЕК на енергетичному полі країни.

Голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус звернувся з цим питанням до НКРЕП, проте жодної реакції від регулятора поки що не отримав.

Нагадаємо, що в Прикарпатті знову подорожчають тарифи на водопостачання та водовідведення.

Як повідомляв портал Знай.ua, Росія використовує фактор енергозалежності України для геополітичного тиску на владу.

Також Знай.ua писав про те, що зниження price caps призведе до того, що виробництво електроенергії з вугілля стане нерентабельним і ТЕС можуть піти з внутрішньодобового ринку