Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Тільки-но сонечко почало набирати силу, як у Львів знову увірвалась негода.

Метеорологи сьогодні, 14 серпня, прогнозують розгул стихії над Львівщиною. Відтак з самої ночі йтиме гроза, дощі з досить сильними поривами ітру у 5 метрів за секнду. Нічна температура стійко триматиметься на позначці 17 градусів Цельсія.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Вдень також слід очікувати дощі і грози по всій області. Максимальна кількість опадів пройде з самого ранку. Протягом всього дня Львівщиною гулятиме сильний вітер та шкавали від трьох до семи метрів за сеунду. Денна температура повітря складатиме 20 - 22 градуси за Цельсієм.

14 серпня за новим стилем в народі святкують свято Маковея, яке в церковному календарі називається днем семи мучеників Маковеїв. З цього дня розпочинається «Спасівка» - піст, який триває два тижні. В цей день у церквах святять воду, квіти і мак.

Серед квітів у букеті обов’язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається "маковійчик", або "маковейка". До нього кладуть і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м'яту, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник.

Свято Маковея називається в народі "Першого Спаса", медовим Спасом – другий Яблучний Спас святкують 19 серпня – або Спасом на воді, Спасом водяним. Хворі пропасницею купалися в цей день у річці, бо вода на Маковея вважається цілющою.

Освячена цього дня вода цінується не менше стрітенської і вважається надзвичайно корисною від усіх хвороб. В цей день святили також колодязі та воду в річках. За свідченням Михайла Максимовича, на Київщині цією водою кропили ожереди (копиці сіна), щоб уберегти їх від мишей, кропили бджіл,а також пили цю воду, вмивалися нею з метою очищення від усього лихого.

Прикмети цього дня:

  • Який Маковій, таке й Успіння.

Нагадаємо, що у середу, 14 серпня, на Маковія в країні буде ясне небо.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Австралії несподівано змінилася погода. Так, у частині південних регіонах країни випав найбільший за останні 20 років сніг.

Також Знай.ua писав про найкращі привітання з Медовим спасом в листівках