В Україні значно зростають ціни на овочі, особливо ті, що входять до "борщового набору".

Морква вже коштує близько 40 грн/кг, капуста – до 60 грн, а картопля подекуди перевищує 60 грн/кг у супермаркетах. Споживачі змушені шукати альтернативу, переходячи на крупи, макарони або ж вирощуючи овочі самостійно, пише Лариса Гук.

Чому зростають ціни?

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Основні причини подорожчання:

Популярні новини зараз
Обмеження пенсій в Україні: кому платитимуть менше Картопля завдає потужного удару по кишені: що стало причиною здорожчання та яка ціна буде надалі Цілий прожитковий мінімум: пенсіонерам призначили солідну доплату, кому пощастило На подачу заявки лише кілька днів: українці можуть оформити грошову допомогу від NRC на житло і їжу
Показати ще
  • Погодні умови. Спекотне літо 2023 року негативно позначилося на врожайності картоплі та моркви.
  • Логістика. Високі витрати на транспортування та зберігання овочів додатково піднімають їхню вартість.
  • Проблеми в агросекторі. Фермерам бракує доступних кредитів та підтримки від держави, що впливає на виробництво.

Український фермер на полі
Український фермер на полі

Що зміниться для українців?

Очікується кілька тенденцій:

  • Популярність круп і макаронів. Через стабільніші ціни їх дедалі частіше обирають замість овочів.
  • Самостійне вирощування. Більше людей починають садити овочі навіть у містах.
  • Розвиток овочесховищ. Рітейл та держава планують вкладати кошти у зберігання, що може стабілізувати ціни.

Але поки що значного здешевлення очікувати не варто, навпаки – ближче до весни овочі можуть подорожчати ще на 15%.

Раніше ми повідомляли, ціни на курячі яйця та м'ясо: до яких коливань потрібно готуватися найближчими місяцями?

Риба – новий делікатес: як змінилися ціни на оселедець, скумбрію, сардини та шпроти - більш детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, свіжий буханець - 40 грн, а кіло каші - 27: супермаркети оновили цінники хліба, гречки та ковбаси.