Призначення та розмір пенсії в Україні залежить від багатьох факторів, крім того, вона ділиться на види. Стало відомо, за якою пенсією виплачують більше – за віком чи по інвалідності.

Деякі пенсіонери мають право обирати, яку пенсію їм призначать. Щоб з'ясувати, яка з них передбачає великі виплати, для початку потрібно порахувати суму обох пенсій – за віком та інвалідністю, пише 24 канал.

ПФУ. Фото: скрін youtube
ПФУ. Фото: скрін youtube

Коли людині призначають пенсію по інвалідності, насамперед враховують саме групу, тобто наскільки вона втратила працездатність. У той же час суми завжди індивідуальні, залежать від здоров'я, стажу, віку та діяльності людини. Проте є чіткий відсоток щодо призначеної за віком пенсії:
  • 100% - І група;
  • 90% – ІІ группа;
  • 50% – ІІІ группа.

Крім того, в Україні визначено мінімальний розмір пенсії щодо інвалідності. Наприклад, І група отримує 2 300 гривень, ІІ та ІІІ групи у разі, якщо особа не працює – 2 100 гривень, а ІІ та ІІІ групи, якщо продовжує працювати – 2093 гривні.

Особи з інвалідністю. Фото: Youtube
Особи з інвалідністю. Фото: Youtube

Якщо говорити про пенсію за віком, слід враховувати, що останню індексацію провели у березні 2023 року. Також у липні підвищили виплати вченим, державним та громадським діячам, народним депутатам.

Популярні новини зараз
"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Однак через війну очікуваних підвищень у майбутньому не варто чекати. Це потрібно враховувати, обираючи собі вид пенсії.

Результати індексації пенсії у березні, 24tv
Результати індексації пенсії у березні, 24tv

Нагадаємо, нова грошова допомога для українців: хто може отримати і як заповнити заявку.

Раніше ми писали про те, що українці в серпні зможуть отримати по 14 тисяч: хто розраховує на виплати

Як повідомляв Знай.ua, українці хапаються за голову від штрафів у 300 тисяч: як не потрапити на покарання за газовий лічильник