21 листопада 2022 року православні віруючі вітають усіх людей з ім'ям Михайло. Ця святкова подія сягає глибоко корінням у давні часи.

Інші назви свята: "Михайло", "Михайло Грязник", "Михайлівські відлиги", "Михайлівські грязі", "Дворовий".

Михайлів день вважався веселим та ситним святом, оскільки до цього дня в селянських господарствах хліба ще було багато, а основні роботи в полі вже закінчено. У багатьох слов'янських традиціях день пов'язувався із початком зими.

Зима, погода, фото з вільних джерел
Зима, погода, фото з вільних джерел

Значення урочистостей — закінчення весільного сезону та початок зимового періоду. За давньою традицією віруючі задовольняють дворового, а також намагаються їсти якнайбільше, адже скоро Різдвяний піст.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

Вважається, що архангел Михайло заступається нужденним. Тому потрібно допомагати жебракам та знедоленим у міру своїх можливостей. Також треба піти до церкви і поставити свічку за здоров'я живих та упокій померлих. Відслужіть молебень про одужання та порятунок від бід, про збереження держави та про зміцнення сил.

Свічки в церкві, фото: paranormalnost.ru
Свічки в церкві, фото: paranormalnost.ru

Не можна сьогодні важко працювати, але якщо робите це ви не з власної волі чи заради доброї справи, то можна й попрацювати. А от якщо зробите це заради корисливої ​​мети, то будете покарані.

Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то весна буде холодною. Усі танцювали, сміялися, співали, веселилися, влаштовували пишні застілля з м'ясом, медом, пирогами, пивом та вином. Перша страва для господаря будинку – свинячий або яловичий холодець. Потім треба пригостити поважного гостя. Його садять під іконою святого Михаїла у червоному кутку. Дітям можна приготувати фрукти із медом. Тоді вони будуть щасливими та здоровими.

Дівчатам, які ще не вийшли заміж, треба піти в храм і помолитися біля ікони святого Михайла. Принесіть ще пиріг із борошна, яке купили будь-якого жіночого дня. Приготувати його потрібно самій.

Наречена весілля. Фото: Знай.ua
Наречена весілля. Фото: Знай.ua

Що не можна робити 21 листопада

За народними повір'ями у цей день не можна сваритися та підвищувати голос, а навпаки треба пробачати та вибачатися. Також заборонено важко працювати, особливо заради зиску. Але якщо справа добра, то заборона знімається. Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотні сніданки, то в цей день буде спекотно. Але щоб вони справдилися, не можна їх нікому розповідати.

Нагадаємо про Різдвяний піст 2022/23: коли починається, яких правил варто дотримуватись і що заборонено.

Раніше ми повідомляли, що Миколая 6 грудня, Різдво 25 грудня, а Хрещення 6 січня: українці голосують за новий календар православних свят.