Дослідивши дані Держстату та інформаційних вебпорталів нерухомості, виявилося, що найдорожче житло України знаходиться саме у Львові. На те, аби в цьому місці придбати однокімнатну квартиру, містянам потрібно заощаджувати майже вісім з половиною років. Про це йдеться у матеріалах дослідження «Слова і діла» — Знай.ua.

Нерухомість, скріншот
Нерухомість, скріншот

Щоб об’єктивно підрахувати, скільки років пересічному українцю треба відкладати на житло, фахівці брали до уваги його середню зарплату з різних регіонів держави, а з іншого боку – середню вартість однокімнатної квартири на первинному та вторинному ринках.

Так, з’ясувалося, що найдовше треба накопичувати кошти на житло саме у Львові. Щоб придбати тут однокімнатну квартиру площею 40 м. кв, треба відкласти 100 середніх зарплат. В цьому місті середня зарплатня становить 13 тисяч гривень. Якщо щомісяця відкладати повністю всю цю суму, то придбати квартиру на первинному ринку вдасться лише через 8 років і 4 місяці.

Якщо говорити про вторинний ринок житла у Львові, то його вартість є трохи нижчою і обійдеться у 89 середніх зарплат. Якщо відкладати щомісяця всі 13 тис. грн, то помешкання вдасться купити лише через 7 років і 5 місяців.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

А що ж в інших містах України?

Майже 8 років доведеться відкладати на квартиру і в Одесі. Середня вартість однокімнатного житла на первинному ринку в цьому місті становить 1,13 млн грн (93 середні зарплати для міста).

На однокімнатну квартиру у Києві потрібно буде збирати майже 6 років. Середня вартість такого житла в столиці становить 1,45 млн грн (71 середня зарплата). Водночас середня заробітна плата у Києві набагато вища, ніж в інших містах України і становить 20,6 тис. грн.

У Харкові ж на однокімнатну квартиру доведеться накопичувати, ні багато, ні мало, майже 6 років, але там і ціна житла набагато нижча (870 тис. грн), і середня зарплата (12,6 тис. грн). За житло в цьому місті фактично доведеться відкласти 69 середніх зарплат – майже так само, як і у столиці.

Схожа ситуація є і з Вінницею. Щоби придбати там однокімнатну квартиру, треба заощаджувати 5 років і 10 місяців (70 середніх зарплат). Майже аналогічні показники у Сумах і Тернополі.

На власне житло у Житомирі потрібно збирати 7 років і 8 місяців (92 середні зарплати), так як середня вартість однокімнатної квартири в цьому місті становить 1,09 млн грн.

У Чернівцях на квартиру треба збирати 6 років і 10 місяців (82 середні зарплати). Вартість однокімнатної квартири там становить 900 тис. грн.

У Дніпрі, Луцьку та Ужгороді на однокімнатну квартиру треба заощаджувати трохи більше 6 років. Водночас у Луцьку і середня вартість житла, і середня зарплата трохи нижчі, ніж в інших регіонах України.

На власну однокімнатну квартиру у Полтаві треба збирати 5 років і 5 місяців (65 середніх зарплат).

За п’ять років можна накопичити і на квартиру у Запоріжжі (61 середня зарплата), Івано-Франківську (60 середніх зарплат), Кропивницькому (61 середня зарплата), Черкасах (60 середніх зарплат), Херсоні (65 середніх зарплат) та Чернігові (61 середня зарплата). При цьому найдорожчі квартири та найвища середня зарплата – саме у вже згаданому Запоріжжі.

4 роки і 9-10 місяців доведеться відкладати на квартиру у Хмельницькому (57 середніх зарплат) та Рівному (58 середніх зарплат).

Найдешевшою нерухомість виявилася в Миколаєві. Аби придбати квартиру в цьому місті, доведеться відкладати 3 роки та 11 місяців (що становить приблизно 47 середніх зарплат. Вартість однокімнатної квартири тут в середньому становить 660 тис. грн.

А от у Краматорську та Сєвєродонецьку купити собі житло можна на вторинному ринку менше, ніж за три роки. У Краматорську середня вартість однокімнатної квартири становить 250 тис. грн, а середня зарплата – 15,1 тис. грн, тобто відкладати треба 1 рік і 5 місяців. У Сєвєродонецьку вартість житла вища – 410 тис. грн, проте водночас нижча зарплата – 12,5 тис. грн.

Нагадаємо, що Елджей купив нерухомість на мільйони євро, аби стати громадянином Кіпру

Як раніше повідомляв портал Знай.юа, марганцеві руди Коломойського були виключені з закону №5600

Також Знай.юа повідомляв, що українців, які мають земельні паї, почнуть обкладати податками