Київ вже два роки поспіль посідає третє місце у Європі за кількістю заторів. Через перевантажений трафік і високі показники забруднення повітря вихлопними газами, урядовці почали розробляти план, як обмежити кількість автомобілів на вулицях великих українських міст.
Подробиці дізнавалися журналісти програми «Спецкор» на телеканалі 2+2.
Щороку кількості автомобілів на українських дорогах збільшується. «У 2015 році було 213 автомобілів на тисячу жителів, в 2017 році — 257. Нині ж кількість машин понад 400», — каже урбаніст Дмитро Безпалий.

Машини, фото "Спецкор"
Машини, фото "Спецкор"

В Києві машини генерують 86-90% загального обсягу шкідливих викидів, запевняють експерти Держекоінспекції. Забруднення від особистого транспорту перевищує викиди Дарницької ТЕЦ і сміттєспалювалювального заводу «Енергія». А найнебезпечніші викиди залишають дизельні двигуни.
Лікарі-алергологи кажуть, що захистити себе від впливу вихлопних газів дуже важко. Адже при роботі двигуна виділяється багато важких металів, а також інших мікрочастинок, потрапляння яких в легені сприяє розвитку алергій і навіть онкологічних захворювань. А вихлопні гази дизельних двигунів мають тісний зв’язок з розвитком бронхіальної астми, особливо у дітей.

Машини, фото "Спецкор"
Машини, фото "Спецкор"

Деякі країни світу вже почали відмовлятися від автомобілів з двигунами внутрішнього згорання. Їхня влада переконана, що потрібно переходити на електротранспорт. Українські урядовці кажуть, що також працюють над ідеями, які поліпшать стан повітря. «Наприклад, в понеділок їздять автомобілі, в яких закінчується номери на парне число, а у вівторок на непарне і так далі. Вже є позитивний досвід у світі», — каже Роман Абрамовський, міністр захисту довкілля і природніх ресурсів України.

Машини, фото "Спецкор"
Машини, фото "Спецкор"

Задля впровадження цих змін, влада планує розвивати громадський транспорт, аби пересування містом було швидшим і дешевим. Крім того, планується розширення мережі велодоріжок і пішохідних зон.

Раніше Знай писав, тверді відходи перетворили озеро в отруєну суміш, дихати тут небезпечно для здоров'я: що виявили в пробах води

Також Знай писав, загроза для питної води всього Кривого Рогу: Держекоінспекція виявила забруднюючі речовини у ставку села Авангард

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще