Зовсім скоро почнеться сезон малини, і багато дачники почали готуватися до збору врожаю. Однак, буває так, що різні хвороби кущів все псують, і на місці ягід нічого немає.

Як розпізнати проблему, і які є методи боротьби з ними.

Вирощування малини, Щоденник дачника / Телеграм
Вирощування малини, Щоденник дачника / Телеграм

Це той кущ, який, ймовірно, росте на кожному садовій ділянці. Висаджуючи цю культуру, всі чекають великого врожаю, який буде радувати десятки років.

Однак, так відбувається не завжди, і як виявилося, у малини також є властивість хворіти.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

малина, скріншот з відео
малина, скріншот з відео

Карбонатний хлороз, кучерявість, мозаїка, дідімелла, сіра гниль — чого тільки не зустрінеш в малиннику. Необхідно вміти відразу розпізнати проблему, адже існують різні методики її вирішення.

Вирощування малини, кадр з відео
Вирощування малини, кадр з відео

Карбонатний хлороз - виникає через те, що вид Пошти утримує залізо в тій формі, яка неприпустима для рослин. Для вирішення проблеми потрібно поліпшити повітро - і водопроникність важких грунтів, а також стежити за рівномірністю поливів.

Дидимелла - поширюється хвороба через заражені саджанці. Потрібно не допустити загущення посадок, і вчасно видаляти отплодоносившие пагони. Для профілактики можна проводити обприскування 1%-й сумішшю бордоською рідини.

Малина / фото: Unsplash
Малина / фото: Unsplash

Мозаїка - вірусне захворювання, яке передається попелиць і з посадковим матеріалом. На жаль, це ніяк не лікується, і на листках починають проявлятися мармурові малюнки. Ягоди ростуть позбавленими смаку.

Вертицильозне в'янення. Гриб здатний вразити коріння рослини, і поширитися по судинній системі. В результаті все починає загнивати і засихати. Все це потрібно вчасно видаляти (разом із земляною грудкою) і спалювати загиблі кущі. При масовому ураженні проливати під корінь 0,2 % розчином фундазола.

Плями кістянки - вид розлади ягід малини, яке ще називають"опіком". Зустрічається на верхівках пагонів, які відкриті для Сонця.

Нагадаємо, цибуля в суп і під сальце: як врятувати урожай від гнилі за допомогою сірників. Як за допомогою сірників уберегти цибулю від хвороб і гнилі

Як повідомляв портал "Знай.ua", черви будуть тікати з малини як ошпарені: диво-засіб для порятунку ягід.

Також "Знай.ua" писав, Як виростити солодкі помідори: це простий засіб є в кожному будинку.