Ще в 1988 році здоров'я 12-річного Мартіна Пісторіуса несподівано для всіх стало стрімко погіршуватися, і врешті-решт підліток впав у кому. Тоді лікарі заявили, що хлопчик перебуває у вегетативному стані і йому вже нічим не допомогти. Всі навколо думали, що він нічого не чує і не розуміє, проте вони помилялися. Мартін абсолютно не контролював своє тіло, він не міг подати який-небудь сигнал оточуючим. Але все змінилося через 13 років, коли за ним доглядала доглядальниця на ім'я Вірна.


Лікарі провели безліч аналізів, лікували від різних хвороб, здебільшого від криптококового менінгіту і туберкульозу, випробували десятки способів лікування, але все було марно. Мартіна на кілька тижнів навіть помістили в психіатричну лікарню, так як лікарі подумали, що хвороба носить психологічний характер. Зрештою через рік марних спроб з'ясувати причину недуги південноафриканські лікарі розвели руками і порадили здати дитину в інтернат, пустивши хід хвороби на самоплив.

Коли хлопчика привезли додому за ним стала доглядати його мама Джоан. Через рік, коли йому виповнилося 14 років, батьки хлопчика вирішили щодня відвозити його в стаціонар тимчасового перебування, а ввечері забирати додому. Мартін сидів в інвалідному кріслі або лежав у палаті, не усвідомлюючи нічого навколо себе. Як він пише у своїй автобіографічній книзі, "я там лежав немов порожня мушля".


Коли Мартіну було вже 16 років, він став повільно, але впевнено вчитися фокусувати погляд, чути те, що відбувається навколо, відчувати запахи, а найголовніше — мислити. Тіло як і раніше не слухалося. Медпрацівники часто розробляли ноги і руки Мартіна, згинаючи і розгинаючи їх, але все, на що він був здатний, це зробити пару шаркающих кроків, поки його хто-небудь підтримував під пахви.

Розум ставав все сильніше, і вже до 19 років він повністю відновився. Мартін чітко розумів, хто він, де знаходиться і що відбувається навколо нього і в світі (в палаті був телевізор), але тіло також не піддавалося контролю, він ніяк не міг повідомити, що він у свідомості, а не колишній «овоч» з інтелектом 3-місячної дитини. Мартін був буквально живцем похований у своєму тілі.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще


Коли Мартіну було 23, в денному стаціонарі допоміжною медсестрою стала працювати молода дівчина на ім'я Вірна. Вона була єдиною людиною, яка при виконанні своїх рутинних обов'язків розмовляв не сам з собою, а з нерухомим Мартіном. Вона була впевнена, що Мартін її не чує і тим більше не розуміє, але тим не менш ділилася всім, що відбувалося в її житті.

В один з вечорів Вірна побачила телепередачу про жінку, яка оніміла після інсульту, і вчені змогли відновити її комунікативні навички. Вона сподівалася, що фахівці зможуть допомогти Мартіну навчитися розмовляти. Вона переконала його батьків відвезти хлопця в центр альтернативних методів комунікації в університеті Преторії. Під час тестування фахівці прийшли до думки, що Мартін абсолютно точно їх чує, прекрасно орієнтується в дійсності і не є розумово відсталим. З роками тіло хлопця трохи зміцніло, він навчився сидіти прямо, м'язи шиї зміцнилися.


До грудня 2006 року Мартін часто виступав перед публікою і дуже багато працював. Він спав по 5-6 годин на добу, а весь інший час працював або вчився чомусь новому. Права сторона тіла Мартіна настільки відновилася, що він міг самостійно не тільки розливати каву по чашках, а й керувати автомобілем. А в кінці 2018 року, він і його дружина Джоанна стали батьками прекрасного малюка на ім'я Себастьян Альберт.

Мальчик, запертый в собственном теле

«Я кричал и плакал, но не мог заставить их это заметить» Каково быть запертым в собственном теле без возможности подать хоть какой-то сигнал? Мартин Писториус оказался парализованным, но его сознание полностью функционировало. Беда в том, что об этом никто вокруг не догадывался, даже его собственная мать

Geplaatst door ТОК op Zaterdag 23 mei 2020

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше у юного сироти відмовляють нирки, потрібна термінова операція

Як повідомляє портал "Знай.ua" маленька принцеса чіпляється за життя, потрібна термінова операція на мозку

Також "Знай.ua" писав, що маленький янголятко мучиться через рідкісну патологію, діагноз пролунав як вирок