Корнилля вважається народним святом, а православ'ї це день пам'яті священномученика Корнилія Сотника.

Також день називали "Корнилій" або "Корнилів день". На Русі вірили, що це останній теплий день.

У народі було прийнято збирати всі кореневі овочі: редьку, хрін, моркву та брукву, але ріпу прибирали тільки на Воздвиження. Робили це, бо земля вже настільки холодна, що коренеплоди не тільки не ростуть далі, а й можуть зіпсуватися через мороз. А ось редька ще може спокійно залишитися, на відміну від інших. І з зібраних овочів готували різні страви.

На ріпі ще ворожили на сімейні стосунки. Якщо вона росте пузатою і золотистою, то в будинку пануватиме взаєморозуміння та благодать. Репою обов'язково треба погодувати дітей до 9-ти років, тоді вони виростуть розумними та розважливими. А молодятам слід їсти ріпу вдвох із медом, щоб отримати сімейне щастя.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Проте були й заборони цього дня. У жодному разі не можна грати весілля і свататися, бо такий шлюб буде надто невдалим. А дівчатам не треба гадати на дзеркалі. Якщо станеться так, що дзеркало розіб'ється, то дівчина до кінця життя буде нещасною як у шлюбі, так і просто в коханні.

Ще є повір'я, що сьогодні відлітають у теплі краї останні граки. Якщо побачите їх, помахайте та попросіть, щоб вони забрали всі нещастя з собою, а коли повертатимуться, щоб принесли вам радість та удачу.

Цей день чудово підходить для різних ритуалів та обрядів для щасливої ​​дороги. Можна зробити те щоб у дорозі не зустріли ворогів. Для цього підперезайтеся білою мотузкою, підіть у храм, вистійте службу, потім підіть і не давайте нікому милостині. Також не варто ні з ким розмовляти. Коли переступите поріг будинку три рази сплюньте через ліве плече і зніміть мотузку зі словами: "Тобій, мотузочка, пояс обмотав(ла), дорогу щасливу замовив(а). Допоможи, від ворогів мене в дорозі огорожі. Амінь" . Мотузку потім треба збризкати святою водою і покласти в таємне місце, де вона повинна лежати до потрібного часу.

Потяг, фото "Укрзалізниця"
Потяг, фото "Укрзалізниця"

Сьогодні в жодному разі не можна гадати на дзеркалі. Якщо дівчина розіб'є його навіть випадково, то до кінця життя не буде щасливою у шлюбі та любові. Не можна також цього дня свататися та укладати шлюб, інакше він не буде щасливим. Краще взагалі сьогодні не веселитися, потім багато плакатимете. Якщо сьогодні пригостити докучливого залицяльника чорною редькою, він скоро відстане.

Народні прикмети на 26 вересня